Cum treci peste depresia postpartum

Melancolia postnatală și depresia postpartum nu sunt unul și același lucru – prima este obișnuită și de scurtă durată, a doua este mai gravă și poate avea efecte de lungă durată asupra mamei și copilului. E vital să fie diferențiate.

Până la 85% dintre mame suferă de melancolie postnatală, stare considerată de mulți ca fiind normală. Printre simptome se numără schimbări de dispoziție, iritabilitate, anxietate, confuzie, accese de plâns și lipsă de poftă de mâncare, care au loc la o zi sau două după naștere și durează până la 10-14 zile. Deși nu se știe care este cauza, se crede că este determinată de schimbările hormonale rapide și de lipsa somnului – încă un motiv ca să dormi când poți și să încerci diverse tehnici de relaxare. Pe măsură ce copilul crește și stabilești un program de hrănire, va mânca mai mult și va dormi în reprize mai lungi.

 

Diagnosticarea depresiei postpartum

În 10-20% dintre cazuri, melancolia postnatală se transformă în depresie postpartum (DPP). În mai mult de jumătate dintre aceste cazuri, boala se instalează în primele șase săptămâni și culminează la 10 săptămâni după naștere. Simptomele includ pierdere a interesului pentru activitățile zilnice, dificultăți de concentrare sau de luare a deciziilor, oboseală, sentiment de inutilitate sau vină, gânduri de moarte, creșteri sau pierderi importante de greutate, modificări în ceea ce privește apetitul sau somnul și anxietate excesivă privind sănătatea copilului.

DPP este adesea identificată de medici atunci când mergi la clinică pentru copil, nu pentru tine. Dar, dacă crezi că ai depresie, nu exita să-i spui medicului de familie, deoarece ești predispusă la un episod major de depresie ulterior și depresia ta va avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării și comportamentului copilului. Vei beneficia de ajutor din partea psihologului/psihiatrului.

 

femeie la psihologCauzele depresiei postpartum

Există multe teorii privind DPP. Cea mai cunoscută se referă la fluctuațiile de hormoni de după sarcină. Până acum nu au fost identificate cauze biologice, însă femeile pot suferi modificări ale tiroidei în timpul sarcinii care, dacă sunt tratate, vor ajuta la vindecarea depresiei. Medicul îți poate sugera un test de tiroidă dacă te suspectează de DPP. Ai risc crescut de DPP dacă suferi de tulburare bipolară, ai un istoric familial de depresie sau ai avut DPP după o sarcină anterioară și ești supusă unui stres exterior, precum probleme financiare sau lipsă a susținerii din partea familiei. Acestea sunt date importante pe care trebuie să le oferi medicului – identificarea simptomelor permite tratamentul din prima etapă, ceea ce ajută la scurtarea cursului bolii.

 

Ce tratamente există

Îți va fi greu să vorbești despre sentimentele tale cu un medic sau chiar cu un membru al familiei, existând presupunerea generală că noile mame trebuie să fie fericite. Dar nu te teme – DPP este o boală, așa că trebuie să vorbești cu medicul. Îți poate sugera consiliere sau medicație (spune-i medicului dacă alăptezi, pentru a ști ce medicamente să-ți prescrie), dar sunt și măsuri pe care le poți lua singură:

  • Încearcă să nu te simți vinovată sau inutilă. Nu există părinți perfecți, sau copil perfect. Ca toate mamele, vei învăța cu timpul să nu te aștepți la perfecțiune.
  • Mănâncă sănătos și evită zahărul, ciocolata și alcoolul, care pot avea efect depresiv.
  • Fă-ți timp pentru lucruri care te fac să râzi, precum comediile preferate. Râsul este un excelent medicament contra depresiei.
  • Încearcă meditația și alte metode de relaxare.
  • Acordă atenție felului în care arăți. Dacă arăți bine, te vei simi mai bine.
  • Ieși în oraș. Mergi la plimbare cu cel mic sau pune-l pe partener să aibă grijă de el cât timp ieși cu o prietenă.
  • Alătură-te unui grup de susținere sau unei clase de gimnastică postnatală. Împărtășirea experiențelor te poate ajuta.
  • Nu te forța să faci lucruri pe care nu dorești să le faci sau care te supără. Fii îngăduitoare cu tine și fă lucruri care nu îți provoacă anxietate.
  • Nu îți îndepărta partenerul. Comunicarea este importantă pentru amândoi în perioada de după naștere. Dacă partenerul înțelege cum te simți, te poate ajuta.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton