Cum va arata copilul, in functie de trasaturile parintilor

„Oare va avea ochii albastri?”, „Va fi inalt?”, „Va semana cu taica-su?” – Sunt doar cateva dintre intrebarile care trec prin mintea unei gravide in cele 40 de saptamani de sarcina. Iata cum iti poti face o idee aproximativa de trasaturile pe care copilul tau le va avea, in functie de trasaturile pe care tu si tatal copilului le aveti.

Gene dominante vs gene recesive

Toata informatia genetica pe care copilul tau o va purta intreaga sa viata, inclusiv trasaturile fizice, sunt dictate de noul ADN ce se creaza din materialul biologic al mamei si al tatalui.
In functie de trasaturile si genele pe care parintii le transmit mai departe copiilor, exista unele caracteristici care sunt mai probabil sa se manifeste, in timp ce altele ar putea sa nu isi faca vreodata aparitia.
Genele ce poarta informatia ce e mai probabil sa dicteze trasaturile si alte aspecte ce tin de corpul noii persoane se numesc gene dominante, iar genele care tind sa nu se manifeste se numesc gene recesive.

Genele dominante: Nu e neaparat sa se manifeste daca ele sunt prezente la unul dintre parinti, insa este cu atat mai probabil cu cat ele sunt prezente la amandoi parintii: piele inchisa la culoare, ochi de culoare inchisa, par inchis la culoare, nas mare, buze carnoase, barbie lata.

Genele recesive: par deschis la culoare sau rosiatic, drept; ochi albastri sau gri-albastrui, piele deschisa la culoare, stangacie (a fi stangaci)

Ce ochi va avea copilul, in functie de trasaturile parintilor

Cum va arata copilul, in functie de trasaturile parintilor

Caprui + caprui

Daca parintii au amandoi ochii inchisi la culoare, exista o sansa de 75% ca cel mic sa se nasca cu aceeasi culoare a ochilor.
Totodata, exista o sansa de 18,75% ca ochii celui mic sa fie verzi, sau de 6,25% ca ochii sa fie albastri.

Verzi+caprui

Daca un parinte are ochi verzi, celalalt inchisi la culoare, exista o sansa de 50% ca bebelusul sa mosteneasca parintele cu ochii caprui sau negri, o sansa de 37,5% de a iesi un copil cu ochi verzi sau o sansa de 12,5% ca cel mic sa aiba ochii albastri.

Albastri+caprui

Si in aceasta situatie exista tot 50% sanse ca noul membru al familiei sa aiba ochii caprui, cresc la 50% sansele de a avea ochi albastri, insa scad la 0 sansele ca el sa aiba ochii verzi.

Verzi+verzi

Cea mai mare sansa (75%) este ca cel mic sa se nasca cu ochi verzi, probabilitatea ca el sa aiba ochii albastri este de cca 35%, iar sansa de ochi inchisi la culoare scade sub 1%.

Verzi+albastri

In acest caz, exista 50-50% sanse ca cel mic sa mosteneasca fie ochii mamei, fie pe cei ai tatalui. Exista 0 sanse ca ochii sa devina caprui sau inchisi la culoare.

Albastri+albastri

Desigur, sansa cea mai mare este ca bebe sa aiba ochi albastri (99%), dar exista si 1% sanse sa aiba ochii verzi.

Sursa: brightside.meculo

Resurse foto: Shutterstock

Foloseste calculator sarcina si afla in cate saptamani esti!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie