Cuplu: Cele 6 faze ale vieții în doi

Care sunt problemele ce pot aparea în diversele etape ale relației tale amoroase și cum le rezolvi? Uite cele 6 faze ale vieții de cuplu

Stadiul 1: FUZIUNEA (1 an)

O perioada magica, in care singurul lucru pe care ti-l doresti este sa fii impreuna cu partenerul. Diferentele sunt ignorate si deveniti o singura persoana. Daca va despartiti, chiar si pentru putin timp, sunteti deprimati si incercati sa va reintalniti cat mai curand.

Probleme frecvente

  • Unul dintre parteneri se teme sa nu-si piarda identitatea.
  • Crezi ca certurile sunt o amenintare pentru iubirea voastra si, de aceea, le eviti. Rational, intelegi ca e posibil sa apara o discutie mai aprinsa intre voi, dar nu vrei sa treci printr-o astfel de experienta.

Cum le rezolvati

Bucura-te de nebunia' inceputului, dar retine si partea buna a disputelor avute, care pot aduce clarificari in relatia voastra. Din discutii aprinse sau chiar din certuri va puteti descoperi dorintele reciproce. Cand fuziunea' dispare, dragostea nu se sfarseste, ci evolueaza.

Stadiul 2: CUIBUL (intre 2 si 3 ani)

Dorintele sexuale ajung la un nivel controlabil. Partenerii devin atenti si la ceea ce se intampla dincolo de peretii dormitorului. O locuinta numai pentru ei devine o noua modalitate de a-si exprima dragostea.

Probleme frecvente

  • Familiaritatea poate genera frictiuni: acum, excentricitatile sunt considerate obiceiuri proaste. Aceasta ambivalenta nu este sinonima cu disparitia iubirii.
  • Frecvent, apar discutii in jurul rolurilor feminin' si masculin' in casa. Oricat de modern se considera un cuplu, traiul in comun reactiveaza modelele traditionale.

Cum le rezolvati

Diferentele de opinie trebuie discutate, ca sa nu degenereze si sa se amplifice. Invata sa discuti calm si obiectiv, abordand un singur subiect o data si fara comentarii personale.

Atentie! Certurile aparent minore pot ascunde probleme mai importante. De exemplu, reprosul sau: Toata ziua te uiti la emisiunea asta enervanta!' poate fi nu numai dorinta de a vedea meciul de pe un alt canal, dar si faptul ca este gelos pe fostul tau prieten, care, intamplator, seamana cu prezentatorul emisiunii tale preferate!

Stadiul 3: AFIRMAREA PERSONALA (intre 3 si 4 ani)

Atat tu, cat si partenerul va restabiliti propria identitate. Pana acum ati accentuat asemanarile dintre voi – prin acceptarea unui hobby al partenerului sau renuntarea la cel propriu. In aceasta etapa, va simtiti suficient de siguri pe relatia voastra pentru a desfasura fiecare propriile activitati.

Probleme frecvente

  • Consideri ca timpul petrecut de partener fara tine este o amenintare la adresa viata in 2 2relatiei.
  • Va vine greu cand trebuie sa va dezvaluiti reciproc problemele.
  • Pot aparea lupte pentru suprematie.

Cum le rezolvati

Independenta partenerului nu reprezinta o critica la adresa ta, ci o evolutie normala. Cat priveste suprematia in cuplu, e bine sa va impuneti in domenii diferite. Nu e o rusine sa recunosti: Niciodata nu m-am descurcat bine cu facturile. Preia tu problema asta, te rog.'

citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie