Cuplu fara copii, o exceptie?

Conform experientei empirice, daca dupa un an de sex neprotejat un cuplu nu a produs o sarcina, se presupune ca el e oficial infertil. Cum alege un cuplu sa nu aiba copii si de ce?

Familia fara copii continua sa se loveasca, in Romania, de oprobiul social. Traditia joaca, in continuare, o mare importanta in viata romanilor, iar o femeie care nu poate sa faca copii are sanse sa fie, la un moment dat, mai putin femeie.

Cea care nu vrea sa aiba copii si care „da cu piciorul' sansei de a avea o familie, in sensul traditional al cuvantului, este de cele mai multe ori categorisita ca fiind egoista, centrata pe sine sau pe cariera, fara suflet etc.

Cum este sa spui de voie sau de nevoie „Nu vreau un copil'?
Sa incepem cu cateva fapte: infertilitatea nu este un fenomen singular sau izolat, 1 din 10 cupluri din SUA fiind infertil, iar asta inseamna mai mult de 6 milioane de indivizi care au aceasta problema. Dintre acestia, 40% sunt barbati, 40% femei.

10% dintre cupluri vor afla ca ambii parteneri sunt infertili, iar 10% nu vor primi un raspuns concret.

Factori de varsta
Probabil ca varsta este primul factor ce trebuie luat in considerare cand vorbim despre infertilitate. Adevarul crud este ca – fapt dovedit stiintific – capacitatea reproductiva a femeii scade odata cu varsta.

Declinul incepe dupa 30 ani, devenind pronuntat dupa 35 si scazand dramatic dupa 39 ani. Motivul este simplu: femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea si, cu timpul, acestea se vor imputina. Iar acest fapt este perfect normal din punct de vedere fiziologic.

Istoria starii de sanatate
Trebuie luate in seama, la analiza starii de infertilitate, mai multe elemente care tin de istoricul personal al partenerilor.

Asadar, in identificarea elementelor psihologice care pot duce la aparitia acestei stari se analizeaza urmatoarele categorii de afectiuni fizice, care, chiar daca nu par a avea influenta, pot fi importante.
1. Bolile (trecute sau prezente), medicatia, interventiile chirurgicale – toate pot sa influenteze capacitatea reproductiva.

2. Functiile sexuale anormale: ciclul neregulat, dificultatile in a ajunge sau de a mentine erectia, care sugereaza ca incercarea de conceptie va necesita o forma de interventie medicala.
3. Bolile cronice: diabetul, hipotiroidia, hipertiroidia, ulcerul contribuie la infertilitate. Uneori este chiar boala, alteori tratamentul acesteia cel care contribuie la infertilitate.

4. Factorii de mediu sau factorii de la locul de munca: expunerea la radiatii sau la produse chimice (pesticide). Femeile care lucreaza in medii toxice au un risc crescut de pierdere a sarcinii.

Fara copii prin alegere
In anul 1998, in lume, un mare procent, 18,4%, adica 5,7 milioane de femei aflate la o varsta propice conceperii unui copil, nu aveau copii si erau fericite asa.

Grupul acesta de oameni este complet exclus social, multi dintre cei din jurul lor nefolosind terminologia de familie pentru acestia. Din alt punct de vedere, acest „cel mai mare grup si in acelasi timp unul dintre cele mai putin recunoscute grupuri din cultura occidentala' cheltuieste mai mult pe membru de familie decat cei casatoriti cu copii: cu 60% mai mult pe distractii, cu 79% pe mancare si cu 101% mai mult pe iesiri in oras. Tot ei cheltuiesc mai mult pe bautura, imbracaminte si… animale.

In acelasi timp, cuplurile fara copii se dovedesc, conform studiilor, a fi mai educate. In 1998, 30% din cuplurile fara copii erau formate din doi absolventi de invatamant superior, in timp ce doar 17% dintre cuplurile cu copii aveau studii.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton