Curățarea, Dezinfectarea și Igiena Mâinii în Școli

Reducerea riscului de expunere la coronavirus (sau SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19) prin curățare și dezinfecție este o parte integrantă a redeschiderii școlilor care va necesita o planificare atentă.

Acest ghid este destinat să-i ajute pe administratorii școlii în timp ce se gândesc cum să protejeze sănătatea, siguranța și bunăstarea elevilor, profesorilor, personal școlar auxiliar, familiilor și comunităților și să se pregătească pentru educarea elevilor în acest an școlar.

Administratorii școlii sunt persoane care supraveghează operațiunile zilnice ale școlilor și liceelor și pot include supraveghetori de district școlar, directori de școli și directori adjuncți.

Curățarea și dezinfectarea școlii dvs. va necesita:

Dezvoltarea/Implementarea/Menținerea și Revizuirea planului de Igiena

Recomandările se bazează pe cunoștințele actuale ale CDC despre COVID-19 în Statele Unite. CDC va continua să monitorizeze activitatea COVID-19 și să actualizeze îndrumările după cum este necesar. Acest ghid este menit să completeze – nu să înlocuiască – orice legi, reguli și reglementări de sănătate și siguranță statale, locale, teritoriale pe care școlile trebuie să le respecte.

Importanța curățării, dezinfectării și igienei mâinilor

Curățarea și dezinfectarea și promovarea igienei mâinilor sunt acțiuni importante de zi cu zi pe care școlile le pot întreprinde pentru a încetini răspândirea COVID-19 și a altor boli infecțioase și pentru a proteja elevii și personalul. CDC oferă următoarele considerații privind curățarea, dezinfectarea și igiena mâinilor pentru a ajuta administratorii școlii să ia decizii, să își protejeze elevii și personalul și să comunice cu familiile și comunitățile.

SARS-CoV-2

 poate fi redus și eliminat de pe suprafețe, obiecte și mâini dacă produsele potrivite sunt utilizate corect. Se crede că virusul se răspândește în principal de la o persoană la alta, dar se poate răspândi și prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect care are virusul și apoi atingându-ți propria gură, nasul sau, eventual, ochii. Curățarea și dezinfectarea pot reduce riscul de răspândire a infecției prin reducerea și uciderea germenilor de pe suprafețele pe care oamenii le ating frecvent. 

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a întocmit o listă de produse dezinfectante care pot fi utilizate împotriva virusului care provoacă COVID-19  , inclusiv spray-uri gata de utilizare, concentrate și lavete impregnate.

Curățare și dezinfecție – Care este diferența?

Curățarea și dezinfectarea fac parte dintr-o abordare largă de prevenire a bolilor infecțioase, inclusiv COVID-19, în școli. Pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului care provoacă COVID-19, măsurile preventive includ rămânerea acasă atunci când sunteți bolnav, distanțarea socială, folosirea măștilor de protecție, spălarea frecventă a mâinilor și curățarea și dezinfecția regulată. Utilizați sfaturile de mai jos pentru a încetini răspândirea bolii în special prin curățare și dezinfectare.

Curățarea îndepărtează fizic germenii, murdăria și impuritățile de pe suprafețe sau obiecte folosind săpun (sau detergent) și apă. Acest proces nu ucide neapărat germenii, dar prin eliminarea acestora, le scade numărul și riscul de răspândire a infecției.

Dezinfectarea ucide germenii de pe suprafețe sau obiecte. Dezinfectarea funcționează prin utilizarea de substanțe chimice pentru a ucide germenii de pe suprafețe cu atingere frecventă. Acest proces nu curăță neapărat suprafețele murdare sau îndepărtează germenii, dar prin uciderea germenilor de pe o suprafață după curățare, poate reduce și mai mult riscul de răspândire a infecției. Curățați suprafețele și obiectele vizibil murdare cu apă și săpun înainte de dezinfecție.

Considerații cheie

Integrarea curățării și dezinfectării în planul zilnic – Cine va curăța, cât de des și unde?

Curățarea și dezinfectarea reduc riscul de răspândire a infecției prin îndepărtarea și uciderea germenilor de pe suprafețele pe care oamenii le ating frecvent. Luați în considerare curățarea și dezinfectarea mai des la școala dvs. pentru a reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19.

Curățați imediat suprafețele și obiectele care sunt vizibil murdare. Utilizați săpun (sau detergent) și apă pentru a curăța suprafețele sau obiectele care par murdare. Suprafețele vizibil murdare trebuie curățate înainte de dezinfecție.

Dacă suprafețele sau obiectele sunt murdare cu fluide corporale sau sânge, utilizați mănuși și alte măsuri de precauție standard pentru a evita contactul cu fluidul. Îndepărtați scurgerea, apoi curățați și dezinfectați suprafața.

Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent (de exemplu, echipamentele de joacă, mânerele ușilor, mânerele chiuvetei, fântânile de băut) din școală și din autobuzele școlare, cel puțin zilnic sau între utilizări, cât mai mult posibil. Aceasta poate include adăugarea de zone sau suprafețe suplimentare la procedurile standard de dezinfecție.

Dacă suprafețele sunt murdare, acestea trebuie curățate cu detergent sau apă și săpun înainte de dezinfecție.

Limitați utilizarea obiectelor comune (de exemplu, echipament de sală de sport sau de educație fizică, rechizite de artă, jucării, jocuri, computere) atunci când este posibil sau curățați și dezinfectați între utilizări.

Descurajați distribuirea de articole care sunt dificil de curățat sau dezinfectat, cum ar fi dispozitive electronice, pixuri și creioane, capsatoare pentru clasă, marcatoare și radiere pentru tablă albă, cărți, jocuri, rechizite de artă (de exemplu, markere, creioane, foarfece) și alte mijloace de învățare. Materialele moi și poroase, cum ar fi covoarele și scaunele, pot fi îndepărtate pentru a reduce provocările legate de curățarea și dezinfectarea acestora.

Păstrați bunurile fiecărui elev separat de ale altora și în containere, dulapuri sau zone de stocare etichetate individual.

Asigurați-vă rechizite adecvate pentru a minimiza împarțirea materialelor cu atingere ridicată în măsura în care este posibil (de exemplu, atribuirea fiecărui elev de rechizite proprii, echipamente de artă) sau limitați utilizarea rechizitelor și echipamentelor la un grup de studenți la un moment dat și curățați și dezinfectați între utilizări.

Curățare și dezinfecție sigure și eficiente

Utilizați produse care îndeplinesc criteriile de dezinfecție EPA  . Aceste produse pot ucide virusul care provoacă COVID-19 și

includ dezinfectanți de suprafețe și șervețele dezinfectante.

Asigurați-vă că sunt disponibile provizii adecvate pentru a sprijini curățarea și dezinfecția mai frecventă.

Luați în considerare dacă profesorii și personalul vor avea nevoie de materiale suplimentare pentru curățare și dezinfecție (de exemplu, produse de curățare și dezinfecție, prosoape de hârtie, mănuși) în afara celor stocate în mod normal în sălile de clasă.

Luați în considerare furnizarea șervețelelor de unică folosință înregistrate EPA profesorilor și personalului, astfel încât suprafețele utilizate în mod obișnuit (de exemplu, birouri/mese și scaune, tastaturi, clanțe, mânere chiuvete de clasă, blaturi) să poată fi șterse înainte de utilizare.

Luați în considerare utilizarea unei soluții de înălbitor. Dacă nu sunt disponibili dezinfectanți  aprobati de EPA, înălbitor de uz casnic diluat

pot fi folosit in soluție dacă sunt adecvate pentru suprafețe. Înălbitorul de uz casnic neexpirat va fi eficient împotriva coronavirusurilor atunci când este diluat corespunzător. Soluțiile de înălbitor diluate trebuie preparate proaspete zilnic.

Pregătiți o soluție de înălbitor amestecând:

5 linguri (1/3 cană) de înălbitor per 5L de apă la temperatura camerei sau 4 lingurițe de înălbitor per litru de apă la temperatura camerei

Nu depozitați vreme îndelungată dezinfectanți sau alte consumabile. Acest lucru poate duce la lipsa de produse adecvate pe care alții să le folosească în situații critice, iar consumabilele se pot degrada și deveni mai puțin eficiente dacă sunt depozitate pentru perioade lungi de timp.

Respectați măsurile de siguranță atunci când utilizați dezinfectanți

Citiți și respectați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă pentru a vă asigura o utilizare sigură și eficientă.

Purtați protecție pentru piele și luați în considerare protecția ochilor pentru potențiale pericole de stropire 

Asigurați o ventilație adecvată

Nu utilizați mai mult decât cantitatea recomandată pe etichetă

Folosiți apă la temperatura camerei pentru diluare (dacă nu este specificat altfel pe etichetă) 

Evitați amestecarea produselor chimice

Etichetați soluțiile de curățare diluate

Depozitați și folosiți substanțele chimice la îndemâna copiilor și a animalelor de companie

Nu trebuie să mâncați, să beți, să respirați sau să injectați aceste produse în organism sau să le aplicați direct pe piele, deoarece pot provoca vătămări grave. Nu ștergeți sau spălați animalele de companie cu aceste produse sau cu alte produse care nu sunt aprobate pentru uz animal.

Ar trebui luate considerații speciale pentru persoanele cu astm bronșic și nu ar trebui să fie prezente atunci când se efectuează curățarea și dezinfectarea, deoarece acest lucru poate declanșa exacerbarea astmului.

Pentru mai multe informații, consultați site-ul CDC despre curățarea și dezinfecția pentru unitățile comunitare.

O școală ar putea avea nevoie să implementeze proceduri de închidere pe termen scurt, indiferent de răspândirea comunității, dacă o persoană infectată a fost într-o clădire a școlii. În plus, CDC recomandă curățarea și dezinfectarea temeinică a clădirii școlii prin:

1) Închiderea zonelor utilizate de persoanele cu COVID-19 și așteptarea cât timp este posibil înainte de a începe curățarea și dezinfecția pentru a minimiza potențialul de expunere la picăturile respiratorii

Deschideți ușile și ferestrele exterioare pentru a crește circulația aerului în zonă.

Dacă este posibil, așteptați până la 24 de ore înainte de a începe curățarea și dezinfecția.

2) Curățarea și dezinfectarea tuturor zonelor (de exemplu, birouri, băi și zone comune) utilizate de persoana (persoanele) cu COVID-19, concentrându-se în special pe suprafețele atinse frecvent

Suprafețele trebuie curățate cu săpun (sau detergent) și apă înainte de dezinfecție.

Pentru dezinfecție, cei mai obișnuiți dezinfectanți de uz casnic înregistrați EPA ar trebui să fie eficienți împotriva virusului care

provoacă COVID-19. Verificați lista de produse de dezinfecție a EPA  .

În majoritatea cazurilor, un singur caz de COVID-19 într-o școală nu ar justifica închiderea întregii școli. Trebuie luate în considerare răspândirea în comunitate și cât de multe contacte a avut persoana cu COVID-19 cu alții, precum și momentul în care a avut loc un astfel de contact. Aceste variabile ar trebui luate în considerare și atunci când se determină cât timp o școală, sau o parte a școlii, rămâne închisă. Administratorii ar trebui să lucreze cu oficialii locali din domeniul sănătății pentru a determina dacă este necesară închiderea temporară a clădirii școlii.

Recomandările CDC privind curățarea și dezinfecția pentru unitățile comunitare

Cel mai bun mod de a preveni COVID-19 este de a evita expunerea la virusul care provoacă COVID-19, despre care se crede că se răspândește în principal de la o persoană la alta. O altă acțiune preventivă cheie pe care o puteți lua este curățarea regulată a mâinilor. Curățarea mâinilor în momente cheie cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool cu ​​cel puțin 60% alcool, dacă săpunul și apa nu sunt disponibile este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poate lua o persoană pentru a evita îmbolnăvirea. . Acest lucru ajută la prevenirea unei varietăți de infecții deoarece:

  • Oamenii își ating frecvent ochii, nasul și gura fără să-și dea seama. Germenii pot pătrunde în organism prin gură, nas și ochi și ne pot îmbolnăvi.
  • Germenii de la mâinile nespălate pot fi transferați pe alte obiecte, cum ar fi balustrade, blaturi de masă sau tastaturi, și apoi fi transferați în mâinile altei persoane.

Prin urmare, eliminarea germenilor prin spălarea mâinilor ajută la prevenirea diareei și a infecțiilor respiratorii și poate chiar ajuta la prevenirea infecțiilor cutanate și oculare.

Învățarea oamenilor despre spălarea mâinilor îi ajută pe ei și comunitățile lor să rămână sănătoase. Spălarea mâinilor poate reduce bolile respiratorii, cum ar fi răceala, la populația generală cu până la 21%. În plus, programele școlare care promovează spălarea mâinilor și igiena mâinilor pot duce la mai puține boli gastrointestinale și respiratorii și mai puține zile de școală ratate.

Pentru mai multe informații, consultați site-ul CDC „Spălarea mâinilor: mâinile curate salvează vieți'.

Învățați și consolidați spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde și sporiți monitorizarea pentru a asigura aderența în rândul profesorilor, studenților și personalului.

Alocați timp în rutinele zilnice pentru ca elevii și personalul să se spele pe mâini, în special în momente cheie, cum ar fi după pauzele de baie, înainte de prânz sau după ce se joacă afară. Luați în considerare orice timp suplimentar pe care studenții sau personalul ar putea avea nevoie pentru a se spăla pe mâini în timp ce se respectă distanțarea socială.

Luați în considerare să puneți la dispoziție dezinfectanți pentru mâini cu cel puțin 60% alcool pentru profesori, personal și studenți. Dezinfectantele pentru mâini pot fi plasate în apropierea suprafețelor atinse frecvent (de exemplu, fântâni cu apă, uși, echipamente comune) și în zonele în care săpunul și apa nu sunt ușor disponibile (de exemplu, cantine, săli de clasă, săli de sport). Supravegheați copiii cu vârsta sub 6 ani când folosesc dezinfectant pentru mâini pentru a preveni înghițirea alcoolului sau contactul cu ochii.

Promovați igiena mâinilor în întreaga școală, plasând indicii vizuale, cum ar fi afișe pentru spălarea mâinilor, autocolante și alte materiale în zone foarte vizibile.

CDC recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun, deoarece spălarea mâinilor reduce cantitățile de toate tipurile de germeni și substanțe chimice de pe mâini. Dar dacă nu sunt disponibile apă și săpun, folosirea unui dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool vă poate ajuta să evitați să vă îmbolnăviți și să răspândiți germenii altora.

Apa și săpunul îndepărtează toate tipurile de germeni de pe mâini, în timp ce dezinfectantul acționează prin distrugerea anumitor germeni de pe piele. Deși dezinfectantele pe bază de alcool pot reduce rapid numărul de germeni în multe situații, acestea ar trebui folosite în situațiile potrivite.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse