De când poate dormi copilul pe pernă?

Mulţi părinţi se întreabă de când poate dormi copilul pe pernă, fiind tentaţi să creadă că dacă micuţul lor ar dormi pe o pernă, ar avea un somn mai liniştit şi odihnitor. Total greşit!
Doar pentru că noi, cei mari, nu putem adormi fără una sau mai multe perne sub cap, nu înseamnă că cei mici au nevoie de acest accesoriu pentru a se odihni aşa cum trebuie.
Află de când poate dormi copilul pe pernă, dar de ce e mai bine să continue să doarmă fără ceva sub cap.

 

 

Chiar dacă ţi se pare că somnul bebeluşului tău este agitat deoarece nu se simte confortabil, şi o pernă moale ar rezolva problema, specialiştii pediatri sunt cât se poate de radicali: perna nu are ce să caute în patul unui copil mai mic de 2-3 ani (de fapt, ea nu ar trebui introdusă nici atunci, însă în jur de 2-3 ani, copilul va dori să fie şi el în rând cu lumea, şi să doarmă şi el pe pernă, ca toţi ceilalţi membri ai familiei). Iar faptul că cel mic nu îşi găseşte locul şi se tot foieşte are cu totul şi cu totul alte cauze: poate îi e cald, poate îi e foame/ sete, poate doar vrea să te simtă aproape, poate e doar o etapă în viaţa sa de bebeluş (şi a multor altora), peste care, cu răbdare, înţelegere şi dragoste necondiţionată veţi trece etc.

 

Riscurile folosirii pernei la copii:

  • pericol de sufocare – cât este mic şi pare o morişcă în mişcare în timpul somnului, copilul poate ajunge foarte uşor cu perna pe faţă, fără a putea- o îndepărta, sau îşi poate înfunda faţa în pernă
  • modificarea posturii coloanei vertebrale
  • favorizarea apariţiei alergiilor – perna poate adăposti praf şi acarieni, aşa că, atunci când o veţi folosi, aveţi grijă să o  curăţaţi des.

 

Dacă, totuşi, după 2-3 ani, copilul tău îşi doreşte să doarmă pe o pernă, alege una mică, subţire, plată, de 2-3 cm, destul de fermă (dar nu tare ca piatra).

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul