De ce bebelusii sub 6 luni nu au voie apa

In aceasta privinta, parerea medicilor e unanima: bebelusii care nu au implinit 6 luni nu ar trebui sa bea, nici macar o picatura. Dar care sa fie motivele? Iata explicatia.

Bebelusii mai mici de 6 luni nu trebuie sa primeasca niciodata apa, deoarece ii expune unui risc de intoxicatie cu apa. In schimb, medicii recomanda alaptarea exclusiva.

Apa le poate elimina sodiul din organism

„Chiar si cand sunt foarte mici, bebelusii au instinctul de a bea cand le e sete. Cand au acea sete si trebuie sa bea, lichidul de care au nevoie e laptele mamei sau formula de lapte”, a explicat medicul Jennifer Anders, medic pediatru la centrul Johns Hopkins din Baltimore, pentru Reuters.

Rinichii bebelusilor nu sunt suficient de maturi, iar le poate face corpul sa elimine din sodiu, odata cu apa in exces.
Eliminarea sodiului din organism poate afecta buna functionare a creierului.

Primele simptome ale intoxicarii cu apa la bebelusi sunt iritabilitatea, apatia, umflarea fetei, temperatura a corpului scazuta, mai joasa de 36 grade, precum si convulsii.

Afectiunea, declansata de apa data in exces bebelusilor, e subtila si ia parintii prin surprindere. Daca insa copilul este depistat din timp, problema se poate trata.

Apa, ca bautura consumata ca atare, e deci complet interzisa copiilor mai mici de 6 luni. Totodata, parintii ar trebui sa evite diluarea formulei de lapte cu prea multa apa.

Exista o exceptie, cand parintii le pot da apa bebelusilor

Medicul a explicat pentru sursa ca exista situatii foarte rare, in care parintii le pot da bebelusilor o cantitate foarte mica de apa, in cazul constipatiei sau pe canicula, insa intotdeauna dupa ce consulta un medic inainte. Cantitatea de apa nu ar trebui sa depaseasca 30 de mililitri administrati odata.

Sursa: Reuters

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton