De ce copilul se joacă singur?

Noi îl scoatem în parc, să 'socializeze', iar el se joacă singur. Este ceva în neregulă cu copilul meu? – se întreabă mamele juniorilor de 1-2 ani, care observă că cei mici ca stau cu plăcere lângă alți copii, dar se joacă doar singurei.

 

Dacă arunci o privire prin parc, la locul de joacă unde se adună piticii de care au trecut de prima aniversare, dar nu au împlinit 2 ani, vei vedea că din când în când, mai fac cu mânuța copiilor pe care i-au mai văzut, că se alătură celor care au jucării interesante, dar că se axează apoi pe propriul lor scenariu de joc. Asta nu înseamnă că micuții de doi ani nu sunt sociabili, ci că trec printr-o etapă firească la această vârstă: joaca în paralel cu ceilalți. Ei nu au încă abilități de socializare. Până pe la vârsta de trei ani, au nevoie să exploreze lumea și locul lor în această lume, înainte de a face legăturile cu cei de vârsta lor.

Iar pentru cei mici joaca este o parte esențială a învățării. Copilul între 1 și 2 ani este ca un mic om de știință . Așa că, deși este o vârstă riscantă, în care se petrec foarte multe accidente, trebuie să ne înarmăm cu răbdare și să-l supraveghem în demersuri, fără a-i spune prea multe NU-uri, care să îi blocheze curiozitatea și inițiativa.
Cum îl poți ajuta

  • Chiar dacă ți se pare că mersul în parc nu-și atinge scopul ('Tot nu se joacă deloc cu alți copii), nu chiuli de la mersul la plimbare și nu evita să duci copilul în apropierea altor copii. Nu se joacă propriu-zis cu ei, dar el îi privește pe ceilalți cum se joacă și învață de la ei, chiar dacă nu pare interesat de activitățile lor.
  • Lasă-l să se joace cum știe el. Observă dacă vrea să le încerce jucăriile – cu această ocazie poate învăța primele lecții despre  ce înseamnă să .
  • Urmărește atent orice ocazie în care copilul tău interacționează cu ceilalți, dar nu te băga în 'prieteniile' și 'antipatiile lui', lasă-l să se descurce. Poți interveni dacă nu este în siguranță sau este foarte deranjat de ceilalți și nu știe ce să facă.

 

Ai mare grijă!

Poți să socializezi și tu când ieși cu el în parc, dar ai mare grijă la ce face copilul. Nu mai departe de anul trecut a avut loc un eveniment tragic la joacă: o fetiță de 2 ani care s-a înecat într-un bazinaș din parcul IOR la doar câțiva metri de mama care se conversa cu altă mămică…

Dacă cel mic stă cu o bonă, asigură-te că aceasta este în permanență cu ochii pe copil și că este în putere, pentru a putea reacționa în caz de urgență. Vorbește cu ea încă de la început și explică-i că ieșitul în parc nu înseamnă o pauză de 2 ore, în care ea să poată face schimb de rețete sau să se pună la curent cu bârfele din cartier:).


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau