De ce e bine să citim?

Creativitate, memorie, imbunatatirea autodisciplinei, cresterea stimei de sine si stabilirea unor scopuri in viata si norme de valori personale. Stiti care este activitatea minune ce ajuta la formarea tuturor acestor calitati? Cititul! De dorit, cititul dintr-o carte tiparita pe hartie, dar deopotriva si dintr-o carte electronica. Aproape la fel de bune sunt revistele, cartile pentru copii sau articolele de specialitate. Indiferent de genul de literatura, avantajele sunt aproape similare – fie ca e vorba de povesti, romane sau chiar literatura motivationala, sprituala, practica, carti de specialitati diverse ori destinate unui hobby…

 

 

Piata este mai plina ca niciodata de carti, dar copiii si tinerii din ziua de astazi nu mai citesc. Este un lucru pe care nu doar ca il auzim des, dar il si constatam des, in jurul nostru, la copiii si adolescentii din propria familie.

In mare masura, e de inteles acest lucru. Este drept ca in urma cu 50 de ani cititul era unul dintre putinele moduri de distractie (la noi in tara, cel putin), pe cand astazi exista atatea tentatii: televizor, filme, jocuri pe computer, tablete si smart-phone-uri, retele sociale si chat, cafenele si mall-uri… Lumea a evoluat, iar activitatile nenumarate nu mai lasa timp si pentru citit nici macar adultilor care iubesc lectura… Dar iata de ce merita sa reveniti la citit si sa ii incurajati pe copii sa citeasca. Daca este nevoie, cumparandu-le orice carte isi doresc, in detrimentul televizorului…

 

Creativitatea

Problema cea mai mare cu televizorul este ca ne da, si noua, si copiilor, conceptele gata fabricate'. Filme pe care altii si-au batut capul sa le imagineze si sa le puna in scena, spectacole in care replicile sunt interpretate de altii si analize gata gandite'… In schimb, in timp ce citim niste cuvinte scrise imaginatia noastra vizuala este stimulata. La fel, asocierile, crearea conceptelor si empatia. Era un pitic verde', scrie intr-o carte… Iar noi, pentru ca nu vedem acel pitic, il cream imediat in minte. Dar unii dintre noi il vizualizeaza cu barba, altii fara, unii si-l imagineaza grasut, altii batran si ridat… Voi cum vi-l imaginati?

 

Memoria

Imbunatatirea functiei cognitive este ajutata pe de o parte de memoria vizuala, pe de alta parte de dezvoltarea limbajului. Prin cresterea bagajului de cuvinte si concepte stimulam conexiunile neuronale si de asemenea capacitatea de a defini si intelege concepte noi.

 

Disciplina, scopurile in viata

Seturile de valori transmise de o carte sunt greu de adunat la un loc. Un film poate vinde o idee finala (Binele invinge raul', de exemplu), pe cand o carte include informatii, concepte, cunoastere practica, stiinte etc. Toate sunt organizate si determina un comportament mai calm, dar si mai riguros.

 

Cititul construieste stima de sine

Cu cat citesti mai mult, cu atat descoperi lumi noi. Dar aceste lumi noi nu sunt doar exterioare, ci si interioare. Introspectia ne face sa ne dam seama si ca suntem valorosi. De asemenea, dezvoltarea bagajelor de cunostinte ne poate creste stima de sine, pe masura ce ne dam seama cat de multe stim. Iar daca mediul inconjurator al celui care citeste este prea putin culturalizat, cu atat mai mult descoperiea unor scriitori buni, a unor artisti, a unor savanti sau personalitati il va apropia de modul de a gandi al unor oameni valorosi, care au realizat ceva in viata.

text: Alina Miron (Modelino)

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau