De ce e bine să gătești la aburi

Mancarea la aburi este un mod traditional de a gati, cu ori­gini preistorice. Ea ramane si astazi la fel de actuala – ca dovada, mancaruri celebre ca „couscous sau „dim sum, care sf ideaza timpul, moda si inovatiile. De ce este bine să gătești la aburi? Vaporii usori – nesupusi la nicio presiune – nu agreseaza alimentele: nu le dilueaza sucurile, nu le farama, nu le strica si nu le modifica gusturile. Din contra, chiar accentueaza aromele si aspectul si pune in valoare produsele de cea mai buna calitate: legumele, ouale, pestele, carnea de pasare, toate – foarte proaspete.

Alimentele gatite la aburi trec printr-un proces de preparare ideal: este usor, sanatos si nu pune probleme. Usor – pentru ca nu exista grasimi, sanatos – deoarece concentreaza vitaminele si mineralele alimentelor, nu pune probleme – intrucat nu are nevoie de supraveghere permanenta, mancarea nu se arde, dar se pastreaza calda mult timp.

Cine gateste azi un ou, maine gateste… excelent

Poti gati totul la aburi. In cinci minute, obtii un ou in coaja foarte moale. Pestele intreg trebuie gatit necuratat de piele, spre deosebire, in schimb, de fileuri. Primul este facut atunci cand ii poti desprinde capul fara efort, iar filé-ul, atunci cand il poti strapunge usor cu un betisor de frigaruie.

Sunt necesare cam 25 de minute pentru un peste de un kilogram si 5-8 minute pentru filé-uri. Si scoicile se fac foarte bine la aburi; se deschid in cateva minute. Incearca scoicile, midiile si stridiile in salate sau cu paine cu unt. Aburii ofera o adevarata savoare crustaceelor: carne frageda, dulce. Sunt suficiente 7 minute pentru languste si 15 pentru homarii de 600 de grame, fierti inainte, intr-o oala. Grasimea din carne se topeste si curge in apa, iar sucul este concentrat; aburii inmoaie carnea.

O pulpa de miel va fi gata intr-o ora sau o ora si un sfert, dupa cum il preferi: in sange sau mai tare. Un muschiulet de vita de 200 de grame, in sange, in 8 mi­nute. In cazul in care culoarea carnii ti se pare pala, o poti gati si in tigaie, trecand-o prin­tr-un sos picant. In ceea ce priveste le­gumele, totul este o chestiune de gust. Daca le preferi crocante sau bine facute, este suficient sa le incerci cu o furculita, pentru a determina timpul de preparare.

Cel mai reusit iese sparanghelul, care ramane intact si are o savoare proaspata, imposibil de obtinut in alt mod. Acelasi lucru este valabil si pentru varza si conopida, ale caror f ibre isi pastreaza fermitatea. Telina este mai savuroasa, iar gustul ei – mai dulce. Prazul de desface intr-un timp record, anghinarea ramane uscata, iar castravetii, andivele, mararul si dovleceii devin moi. Dar aburii au si alte functii: sa incalzeasca pastele, orezul si couscous-ul, sa decojeasca pielea rosiilor si a piersicilor…

citește mai multe aici


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport