De ce e bine să mănânci roșii

Fie că te referi la ele ca legume sau ca fructe (roșiile sunt, de fapt, fructe), trebuie să le introduci în meniul tău cât mai des. Uite de ce este bine să mănânci roșii.

O roșie medie (care cântărește undeva la 120 grame), furnizează 22 calorii, conține 0 g grăsime, îți furnizează 5 g carbohidrați (din care 1 g de fibre) și 1 g de proteine.

În roșii găsești vitamina A, C și acid folic și o mulțime de alți nutrienți și antioxidanți , printre care licopen, colina, betacaroten și luteină.

Acidul alfa-lipoic conținut de roșii ajută corpul să convertească glucoza în energie, ajută la vasodilatație și îi ferește pe pacienții de diabet de retinopatie.

Colina din roșii ajută la funcționarea musculaturii, îmbunătățește calitatea somnului și memoria și în plus, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase și favoritează absorbița grăsimilor și reduce inflamațiile.

Roșii pentru piele

Vitamina C din roșii ajută la producerea de colagen, element esențial pentru menținerea sănătății pielii.

Roșii pentru combaterea constipației

Bogate în apă și fibre, roșiile mențin un nivel optim de hidratare și ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind și vindecând constipația.

Roșii pentru meniul gravideirosii bruschette

Conținutul ridicat de acid folic le face un aliment de nelipsit din meniul viitoarei mămici. Roșiile te ajută să previi defectele de tub neural la bebelușul care se dezvoltă în burtica ta și să duci sarcina cu bine la final.

Roșii antidepresie

Acidul folic conținut de roșii ajută, de asemenea, și la prevenirea depresiei – ele împiedică producerea în exces de homocisteină, care împiedică sângele să irige bine creierul și interferează și cu producția de serotonină (hormonul stării de bine) și de norepinefrină, ce reglează somnul și apetitul.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport