De ce e important sa iti imbratisezi copilul cat mai des

Cand suntem tristi, cand suntem ingrijorati, cand avem nevoie de incurajare sau cand ne temem, in toate aceste momente avem nevoie de o imbratisare, care poate face o mare diferenta. Pentru copii, imbratisarile sunt cel putin la fel de importante, daca nu chiar mai mult. Iata de ce sa iti imbratisezi copilul zilnic sau, de ce nu, de mai multe ori pe zi!

5 motive pentru care e extrem de important sa-ti imbratisezi copilul

1. Imbratisarile iti fac copilul mai inteligent

Un copil mic are nevoie de diferiti stimuli senzoriali pentru a se dezvolta corespunzator.
Contactul pielii, atingerea, imbratisarea, sunt cele mai importante pentru a-si dezvolta un creier sanatos si un organism puternic.

In orfelinatele din Romania, copiii erau rareori atinsi sau imbratisati. In unele locuri ei petreceau intre 22 si 23 de ore pe zi stand in patut, la hranirea lor sunt folosite biberoane sprijinite, iar din ingrijirea lor de multe ori era eliminata interactiunea umana.
Acesti copii au ajuns sa aiba probleme de dezvoltare cognitiva de cele mai multe ori.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, atunci cand orfanii au parte de 20 de minute de atingere umana pe zi, timp de 10 saptamani, devin mai inteligenti si trec testarile mult mai usor.

Bineinteles, nu orice fel de atingere este benefica: doar imbratisarile dragastoase pot sa furnizeze stimularea necesara creierului in dezvoltare.

2. Imbratisarile ajuta copiii sa creasca

Atunci cand sunt privati de contactul fizic, corpul celor mici poate stagna in crestere, in ciuda hranirii corespunzatoare.

Imbratisarile declanseaza eliberarea de oxitocina, sau hormonul iubirii, care are un impact puternic asupra corpului, printre altele avand si rolul de a stimula cresterea.

3. Imbratisarile tin copiii sanatosi

Odata cu cresterea nivelului de oxitocina, se imbunatateste si starea sistemului imunitar.
Astfel, ranile se vindeca mai repede, bolile se iau mai greu.

4. Imbratisarile pot opri si tantrumurile

Imbratisarile sunt benefice pentru copil, mai ales la nivel emotional.
Desi multi parinti se tem ca, daca isi imbratiseaza copiii, rasplatesc crizele de plans, in realitate o imbratisare iti va calma copilul.
Din nou, eliberarea oxitocinei ajuta la diminuarea nivelului de cortizol din sange (hormon de stres), iar copilul se calmeaza.
Ulterior, il poti mustra bland cu privire la comportamentul sau daca e necesar, insa intai de toate e important sa il calmezi, deoarece el nu isi poate controla emotiile in acele momente.

5. Imbratisarile va ajuta sa formati o legatura mai puternica.

Imbratisarile cresc nivelul de incredere, elimina fricile si ajuta la formarea unei legaturi mai stranse intre mama sau tata si copil.

Sursa: parentingforbrain.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie