Crezi ca sa tipi si sa fii ferma este acelasi lucru? Multi parinti asta cred. Ei cred ca pentru a fii fermi, trebuie sa tipe, insa tipatul e tipat si sa fii ferm inseamna autoritate in actiuni si nu tipat.
Intreba-te asta: crezi ca exista o legatura intre intensitatea vocii unui parinte si cat reuseste copilul sa invete? Eu cred ca exista aceasta legatura. Cred ca atunci cand parintii tipa la copii, acestia invata mult mai putin.
De ce sunt copiii neascultatori
De ce cred parintii ca tipatul schimba comportamentul? Cred ca totul se reduce la asteptatile pe care parintii le au despre cum ar trebui sa se comporte copiii. Multi parinti nu realizeaza ca furia lor si tipetele pot fi motivate de credinta, bine inradacinata, ca cei mici trebuie sa fie ascultatori tot timpul.
Aceasta idee a fost sustinuta de generaliile anterioare, cel mai probabil a fost inoculata parintilor de catre parintii lor si este folosita apoi de catre ei, in mod inconstient asupra propriilor copii.
Pentru ca majoritatea dintre noi ne-am confruntat in copilarie cu tipete din partea parintilor nostri, ajungem sa credem ca sa tipam este ceea ce trebuie sa facem atunci cand vrem sa corectam comportamentul unui copil.
Intreaba-te asta: daca crezi ca tipatul functioneaza, atunci de ce trebuie sa tipi mai mult de o data pentru a obtine cooperarea de care ai nevoie?
Cercetarile au aratat ca tipatul la copii produce frica, resentimente si manie, nu cooperare. Cercetarile au aratat de asemenea, ca cei mici nu trebuie sa fie fortati sa se comporte perfect tot timpul, ei au nevoie sa mai fie si neascultatori pentru a putea invata.
Copiii mici au comportamente neadecvate si impulsive. Nu este ceva rau, nu este ceva gresit, nu este ceva de care trebuie sa ii facem sa le fie rusine si rareori este ceva ce necesita pedeapsa in mod automat. Copiii au nevoie de limite si reguli, dar au nevoie de asemenea si de intelegere, empatie si iubire.
Ce invata copiii de fapt, din tipetele parintilor
Trebuie sa schimbam modul in care privim comportamentul copiilor nostri. Copiii nu se trezesc in fiecare dimineata cu un plan diabolic de a aveam un comportament neadecvat, desi asa pare. Nu sunt „batai de cap” sau factori iritanti si nu trebuie tratati ca atare. Trebuie sa ne vedem copiii ca pe niste fiinte umane pe de-a intregul, care au nevoie sa se inteleaga pe sine si sa isi inteleaga comportamentul. Nu trebuie sa ii vedem ca tirani cu un comportament necorespunzator care trebuie sa fie controlati si pedepsiti.
Parintii trebuie sa ii faca pe copii sa fie raspunzatori de propriile actiuni si alegeri, insa tipand la ei nu ii invata decat un singur lucru: cum sa faca abstractie de tipete. Cand copiii se protejeaza din punct de vedere emotional, facand astractie de tipetele parintilor, parintii se simt obligati sa tipe si mai tare pentru a obtine efectul dorit.
Este foarte important ca parintii sa inlocuiasca reactiile negative cu un proces de invatare prin empatie. Astfel, le vor permite copiilor sa ii auda si sa ii asculte, chiar si atunci cand se confrunta cu o criza emotionala.
Sursa: popsugar.com
Text: Simona David