De ce minti, Pinocchio?

Cum sa reactionezi la minciunile copilului
Amenintarile nu au nici un rost, pentru ca sperie si mai tare copilul si il determina sa minta cu mai multa grija. Incearca, prin atitudinea ta, sa ii oferi incredere in el, sa il faci sa-si recunoasca greselile si sa-si explice alegerile.

Daca iti spune povesti fantastice, ii poti spune: „Ce imaginatie extraordinara ai! Mai povesteste-mi, este atat de interesant sa traiesti fantezii!'. In acest fel ii dai de inteles ca nu te lasi pacalita de povestile lui si ii tai elanul de a mai minti si altadata.

Cand iti ascunde ceva, spune-i cam asa: „Zici ca ti-ai scris temele, dar nu este adevarat. Data viitoare, prefer sa imi spui adevarul.' Cand te minte pentru a nu te supara poti folosi formula: „Fiecare problema are o solutie. De ce nu imi spui ce te framanta ca sa te pot ajuta?'.

Cea mai buna modalitate de a incuraja onestitatea este sa-ti asiguri pustiul ca ai incredere in el. Spune-i ca nimeni nu este perfect si ca tu esti acolo ca sa-l ajuti, nu ca sa-l pedepsesti. Fraze de genul „Nu ma minti!' pot inchide canalele de comunicare intre tine si copilul tau.

Ce sa faci ca sa nu te minta

  • Ai grija ca asteptarile tale sa nu fie nerealiste, altfel copilul va incepe sa minta pentru a obtine aprobarea ta.
  • Nu-i promite copilului tau ca nu va pati nimic daca iti spune adevarul, iar dupa ce afli ce prostie a facut sa il pedepsesti.
  • Nu minti cand este si copilul tau de fata, mai ales daca el stie adevarul. Asta il va determina si pe el sa apeleze la minciuni cand vrea sa obtina ceva sau sa ascunda un lucru.
  • Nu-i intinde capcane copilului tau. Sa zicem ca nu si-a facut tema – nu il intreba: „I-a placut profesoarei lucrarea pe care ai scris-o?'. Este ca si cum l-ai invita sa minta.

Cum sa raspunzi la minciunile copilului
Minciuna copilului: „Mi-am facut tema in autobuz'.
Raspuns gresit: „Nu te cred, nu puteai s-o faci asa de repede.'
Raspuns corect: „Hai sa incercam sa o facem impreuna si apoi sa verificam daca ai gresit.'

Minciuna copilului: „N-am spart eu geamul cu mingea, s-a trantit si s-a spart din cauza vantului.'
Raspuns gresit: „Este o minciuna stupida, stiu ca tu ai spart geamul, asa ca macar ai putea sa recunosti.'
Raspuns corect: „Cred ca esti speriat ca o sa ma supar pe tine si o sa te pedepsesc, dar eu inteleg ca se intampla si accidente. Este foarte important sa fii sincer cu mine ca sa putem repara greseala.'

Minciuna copilului: „Prietena mea mi-a spus ca pot pastra eu jucaria.'
Raspuns gresit: „Nu pot sa cred asa ceva. Maine te rog sa dai inapoi jucaria.'
Raspuns corect: „Foarte frumos din partea ei, dar cred ca a fost mult prea generoasa. Hai sa o sunam pe mama ei sa vedem ce zice.'

Cand devine minciuna o problema?
Exista mai multe situatii care ar trebui sa ne ingrijoreze; in cazul aparitiei uneia dintre cele de mai jos, este foarte important ca un medic sa consulte copilul.

Pentru ca un copil care minte si, in acelasi timp, are probleme comportamentale – e piroman, se poarta rau cu animalele, sufera de insomnie sau e hiperactiv – poate avea probleme psihologice.

Daca nu are multi prieteni si nu doreste sa se joace intr-un grup poate avea respectul de sine foarte scazut si poate fi deprimat. Copilul care minte pentru a obtine ceva de la cineva si care nu arata nici un semn de regret se incadreaza in aceeasi categorie.

Afla de ce copilul tau e tentat sa minta

  • Te minte cand astepti prea mult de la el, el vrand sa faca totul ca sa-ti fie pe plac;
  • In legatura cu notele pe care le are, te minte pentru ca nu vrea sa te dezamageasca sau pentru ca ii este frica de reactia ta;
  • Cand este intrebat de ce a avut un anumit comportament, el poate minti pentru ca nu-si poate explica actiunile;
  • Copilul care nu este educat intr-un mod coerent poate minti mai des decat cel in a carui educatie s-a investit mai mult.

Text: Despina Deleanu; Foto: Dreamstime.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie