De ce are nevoie de acizi grași esențiali?

Organismul nu îi poate sintetiza, dar acizii grați esențiali sunt, după cum îi trădează și numele, esențiali pentru dezvoltarea armonioasă, imunitatea și sănătatea copilului. De ce are nevoie copilul tău de acizi grași esențiali, de fapt?

Acizii grași esențiali au un rol foarte important în buna dezvoltarea  a creierului și a întreg sistemului nervos. Grăsimile de tip Omega-3 determină creșterea neuronilor și ajută la dezvoltarea conexiunilor sinaptice și transmiterea impulsurilor nervoase. Tot datorită acestor acizi grași esențiali se sintetizează prostaglandinele care reglează, practic, toate funcțiile organismului nostru, inclusiv cele cardiovasculare, reproducătoare ale sistemului nervos. În structura membranei celulare intră acizi grași esențiali care au rolul de a proteja membrana de bacterii, visusuri, alergeni și tonxine.

Acizi grași esențiali pentru inteligență

Acizii grași esențiali influențează, după cum spuneam, dezvoltarea cognitivă – practic, inteligența – ei stimulează abilitățile de gândire și îmbunătățesc memoria, ținând creierul în formă.

Deficitul de acizi grași esențiali este asociat cu o mulțime de boli – de inimă, cancer, diabet, artrită, alergii, tulburări de comportament și afecțiuni autoimune.

Simptome ale deficitului de acizi grași esențiali

Bebelușul care suferă de un deficit de acizi grași esențiali este veșnic obosit, slăbit, suferă de tulburări de somn.. Copiii mai mărișori sunt veșnic iritabili și au o mai mică putere de concentrare în lipsa unui aport suficient de acizi grași esențiali.

De unde își ia acizi grași esențiali?

Încă din viața intrauterină, bebelușul are nevoie de acizi grași esențiali pe cre îi ia din alimentația mamei. La naștere, cantitatea optimă de acizi grași esențiali este asigurată prn  laptele matern, cu condiția ca mama să aibă o alimentație corespunzătoare.

Pe măsură ce bebelușul crește, odată cu începerea diversificării, ai grijă să introduci în alimentația lui alimente bogate în acizi grași esențiali:

  • peștele gras (sardine, hering, somon sau ton)
  • fasole, mazăre
  • migdale, nuci, semințe de in
  • uleiuri – de nuci, rapiță, germeni de grâu, de sâmburi de struguri
  • alge marine

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie