De ce nu mai citim povești?

Din ce în ce mai puțini părinți citesc copiilor povești. Un studiu realizat în Marea Britanie a relevat că 1 din 4 părinți nu citește niciodată povești  de noapte bună copilului. Poveștile de seară ar putea deveni un basm nu numai din cauza părinților prea ocupați și obosiți la finalul unei zile, ci mai ales din cauza scăderii continue a abilității copiilor de a se concentra mai mult timp pe o activitate anume – spun psihologii și specialiștii în educație.

Acestea sunt concluziile, îngrijorătoare pentru părinții care au crescut într-o lume a cărților, desprinse din studiul realizat pe mai mult de 2000 de părinți de copii cu vârste între 2 și 11 ani și cu ajutorul a peste 400 de specialiști în educație.

90% dintre profesorii chestionați în cadrul studiului spun că perioada în care un copil este atent la ore la grădiniță și la școală s-a scurtat mai mult ca niciodată. În plus, copiii care cresc având în preajmă televizor, computer, jocuri video și tot felul de instumente hi-tech portabile consideră cărțile învechite și nu prea 'cool', ba chiar cei mai mărișori sunt jenați să fie văzuți de către prieteni și colegi de clasă citind.

Și părinții poartă o parte din vina de a se fi ajuns aici. Studiul relevă că doar 50% dintre părinți citesc copiilor zilnic și că 17% dintre cei chestionați nu au citit vreodată vreo poveste celor mici. (Vezi ce rol terapeutic au poveștile – citește Povești de alungat frica)

Pe de altă parte, cei mai mulți dintre părinții chestionați așteaptă până cel mic este suficient de mare, după părerea lor, ca să se poată bucura de o poveste, astfel încât le spun o primă poveste după vârsta de 2 ani.

În aceste condiții, avertizează specialiștii în educație, care au comparat datele obținute din acest studiu cu cele adunat într-o cercetare de acum 7 ani, este foarte posibil ca poveștile și cărțile să dispară cu totul din lumea celor mici, mult mai repede decât ne-am fi așteptat.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau