De ce spun copiii minciuni?

Desigur, asta inseamna ca veti fi consecventi in a nu aplica pedeapsa pentru greseala, pentru ca altfel copilul nu va mai fi motivat sa spuna adevarul.

Spuneti copilului ca se mai poate intampla ca uneori sa ii vina sa spuna o minciunica, dar daca va recunoaste ca ceea ce a spus a fost in imaginatie' (este expresia baiatului meu), nu-l veti certa.

Ai grija ce-i spui

 • Nu supune copilul la interogatorii nesfarsite pentru a afla adevarul. La un moment dat, el chiar nu mai stie care este adevarul si poate crede cu convingere in acea alternativa a realitatii.
   
 • Respecta-ti promisiunile si cuvantul dat in fata copilului si explica-i de ce, la un moment dat, nu ai reusit sa respecti o promisiune. Comportamentul tau este pentru el un model de viata si valoreaza mai mult decat orice sedinta de reprosuri.
   
 • Nu pune copilul In situatii penibile, nu-l face de rusine in fata altora – de exemplu, pentru ca a mintit; la aceasta varsta, deseori, realul se confunda cu imaginarul, si copilul poate capata sentimente de inadecvare si vinovatie, fara sa stie exact de ce.

Ce si de ce mint copiii mici

 1. Ca sa ne faca placere, sa nu ne contra­zica, sa se faca acceptati, copiii pot minti – in sensul ca denatureaza realitatea si spun ceea ce se asteapta de la ei; acest lucru se intampla in special in familiile in care exista puternice diferente de opinii intre adulti sau conflicte intrafamiliale.
   
 2. Spun lucruri interesante sau mult imbunatatite despre performantele lor pentru a fi mai apreciati, mai iubiti de parinti sau adultii din jur. De ce? Pentru ca, cel mai probabil, asteptarile adultilor de la acesti copii sunt exagerate, si copilul incearca sa nu isi dezamageasca parintele, familia.
   
 3. Pentru a atrage atentia asupra lor, arata cat de grozavi sunt ei sau fami­liile lor. Probabil nu stiu cum sa se puna altfel in valoare sau se simt inferiori altora care chiar au facut tot felul de lucruri despre care cei din jur se arata interesati.
   
 4. Ca sa evite pedeapsa… Asta, daca au fost anterior batuti sau pedepsiti foarte aspru pentru alte greseli, sau au fost amenintati, sau au vazut cum altii au fost pedepsiti pentru ceea ce au facut gresit.

Text: Cristiana Haica; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Redactia.ro
Unica.ro
Sfatul Medicului
Mai multe din 2 - 3 ani