De ce te doare splina după efort?

Durerea de splină poate produce adesea panică, mai ales dacă cei care sunt afectaţi sunt copii. Efortul prelungit poate duce la înţepături şi chiar crampe puternice în partea stângă a abdomenului, care panichează atât pacienţii, cât şi familia. Află de ce te doare splina după efort şi ce trebuie să faci.

 

Ce este splina şi ce funcţii are în organism?

Splina este un organ mic, situat în partea de stânga sus a abdomenului (sub ultimele coaste, unde durerea poate radia dacă splina este mărită).
Splina se mai numeşte şi „cimitirul globulelor roşii din sânge”, deoarece funcţia principală a splinei este de a distruge şi apoi „recicla” celulele de sânge îmbătrânite sau deteriorate din diferite motive.
Tot în splină se depozitează şi sângele care urmează să fie eliberat prin vase (un loc de stocare pentru sânge).
Splina mai are şi un mic rol în imunitatea organismului, organul producând anumite substanţe care luptă cu microbii.

 
De ce apare durerea în splină şi ce este splenomegalia?

Având în vedere că în splină se duc toate celulele din sânge care au îmbătrânit, au obosit, sau sunt pe moarte, este normal ca efortul fizic intens să ducă la o aglomerare de astfel de celule.
Splina are o limită a numărului de celule de sânge pe care le poate „recicla”.
Dacă organismul depăşeşte această limită din diverse cauze (efort fizic intens, infecţii – gripă, răceală, carii infectate, unghii încarnate etc,, hepatită, tuberculoză, ciroză, cancer, malarie, rubeolă, boli autoimune, chist hidatic, septicemie, mononucleoza – Epstein-Barr, boli ale sângelui,etc), splina se umflă şi devine dureroasă.
În cazul efortului fizic, tot ce trebuie să faceţi este să opriţi activitatea şi să daţi răgaz splinei să proceseze cantitatea mare de celule din sânge care s-au acumulat în ea.
Splina mărită (splenomegalie) apare atunci când splina rămâne umflată, în ciuda încetării efortului fizic. Dacă durerea persistă sau este intermitentă pe parcurusl câtorva zile, este cazul să mergeţi la medic.

 
Simptomele unei spline mărite

Când splina are dimensiuni normale, ea nu poate fi simţită la palparea abdomenului. Dacă medicul specialist o poate simţi la controlul prin palpare, înseamnă că splina este bolnavă.
Mai pot apărea: jenă/durere în zona splinei, oboseală, astenie, senzaţie de saţietate precoce (te simţi sătul după foarte puţină mâncare).

 

Citeşte mai multe aici


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton