De ce tuseste? Cauze si remedii

Felul in care tuseste copilul poate fi un indiciu important despre boala de care sufera. Afla care sunt cele mai comune feluri de tuse si cum poti sa le vindeci.

Daca iti auzi copilul tusind, ti-e greu sa stai linistit. De fapt, conform unor studii recente, tusea este cel mai frecvent motiv pentru care parintii isi aduc copilul la cabinetul medicului pediatru.

Vestea buna este ca nu toate felurile de tuse trebuie sa te ingrijoreze, desi acesta este un indiciu important de afectiune respiratorie.

Se disting mai multe situatii si cauze pentru care un copil tuseste. La bebelusi si copii sub un an, tusea este cel mai frecvent cauzata de secretiile nazale neaspirate corect si care, acumulate, pot produce chiar varsaturi.

Urmareste simptomele Tusea poate marca insa si debutul unei afectiuni respiratorii. Zgomotul ca un latrat este specific laringitei, tusea productiva, insotita de respiratie dificila, suieratoare (se aude un harait in piept) este speficica bronsiolitei, iar daca tusea este insotita de febra si stare generala proasta, care dureaza mai mult de trei zile, poate fi vorba despre o pneumonie, si in acest caz este obligatoriu consultul medical.

De cate feluri poate fi:

Tuse usoara discontinua, productiva, specifica afectiunilor bronsice.

Poate fi insotita de alte simptome: febra, secretii nazale, ochi lacrimosi.

Ca un latrat suna tusea care apare in afectarile larigiene. Laringita debuteaza de obicei fara febra si mai ales noaptea. Parintii se sperie foarte tare cand aud brusc crizele de tuse ale copilului, pe care l-au bagat in pat perfect sanatos… Seaca si in reprize de cate 15-20 de minute. Acest tip de tuse poate fi specific infectiei cu pertusis si parapertusis (microbi care cauzeaza tusea convulsiva). Din fericire, cei mai multi copii sunt protejati prin vaccinare impotriva acestei boli. Daca apare imediat dupa un efort, tusea poate fi un indiciu de usor astm bronsic, in timp ce tusea care se declanseaza dimineata, la trezirea din somn, este cauzata de acumularea unor secretii pe timpul intregii nopti.

Dupa varsta de un an, tusea este cauzata de afectiuni O.R.L.

Vegetatiile adenoide (polipi) mari sau amigdalele mari, inflamate si infectate sunt, adesea, de vina atunci cand un copil mai mare de un an tuseste.

Dupa aceasta varsta, poate aparea o tuse persistenta, care poate fi cauzata de un sindrom bronho-obstructiv recurent, cu posibilitatea unei evolutii ulterioare spre astm bronsic. Si inhalarea de corpi straini cauzeaza crize puternice de tuse.

Daca tusea se instaleaza brusc la un copil sanatos, iar dificultatile de respiratie se modifica in functie de pozitia corpului, atunci este foarte probabil ca cel mic sa fi inghitit ceva care sa-i fi provocat tusea. Corpul strain trebuie indepartat imediat, starea copilului putandu-se deteriora rapid.

Ajuta-l sa se vindece
Dupa episoade chinuitoare de tuse, gatul copilului este extrem de sensibil. Poti atenua starea de disconfort dandu-i copilului sa bea cat mai multe lichide – apa, sucuri diluate din fructe si solutii electrolitice. Este recomandata si supa de pui.

Studiile demonstreaza ca aceasta contine substante anti-inflamatorii, care pot atenua simptomele racelii si gripei, si, in plus, caldura este un „pansament pentru gatul iritat. In cazul copiilor mai mari de patru ani, se poate apela la gargara cu o solutie salina (o lingurita de sare dizolvata intr-o jumatate de cana cu apa calda).

Atentie la pozitia capului! Foloseste o perna suplimentara – ridicand capul copilului, se previne blocarea secretiilor in canalul nazal. In cazul unui bebelus, perna va fi pusa sub saltea – nu direct pe pat, pentru a se evita pericolul de sufocare.

Cate ceva despre diagnostic si tratament

  1. Exista multe medicamente care se pot elibera fara prescriptie medicala si care amelioreaza tusea. Nu este recomandat totusi sa administrati copilului, in special bebelusului, medicamente inainte de a va consulta cu medicul.
     
  2. Pediatrul este cel care va stabili diagnosticul exact si va prescrie un tratement in conscinta. De exemplu, daca un copil are astm, va avea nevoie de medicamente specifice, iar un produs care se poate elibera fara prescriptie medicala, in mod normal pentru tratarea tusei, poate agrava simptomele. Daca, insa, copilul are o infectie bacteriana, va avea nevoie si de antibiotice.
     
  3. Multe dintre medicamentele antitusive au efecte secundare: ameteli sau iritabilitate.
     
  4. Cele mai folosite simptomatice pentru tratarea tusei sunt expectorantele, care subtiaza mucusul din bronhii, ca sa poata fi eliminat mai usor si care se administreaza de doua ori pe zi, dimineata si la pranz, nu seara, descongestionantele, si medicamentele antihistaminice.
     

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate