De ce zambesc bebelusii?

In apropierea varstei de trei luni, auzi un prim chicotit. Afla cum iti poti face copilul sa zambeasca mai mult si de ce este acest lucru asa de important pentru el si relatia voastra.

Nou-nascutul nu se gadila
Daca vei incerca sa gadili un nou-nascut, vei observa ca o vei face fara succes. Nu va zambi, cu siguranta nu va rade, in cel mai bun caz se va uita mirat la tine.

De ce? Pentru ca, presupun medicii, la varste atat de fragede, bebelusii nu realizeaza ca ei sunt fiinte separate de ceilalti, nu percep actiunea celorlalti asupra lor – si, la urma urmei, nici noi nu ne prea putem gadila de unii singuri, doar actiunea celorlalti ne induce rasul.

Teoria nu prea poate fi verificata insa, de vreme ce bebelusii nu sunt chiar parteneri de dialog si nu ne pot spune cu exactitate ce si de ce simt sau nu.

Noi ne entuziasmam la primele zambete ale lui bebe, fara sa stim ca, de fapt, ele sunt cauzate de un reflex in primele sase saptamani.

Cel mai adesea observam zambetul in timp ce bebe doarme – tocmai pentru ca anumite reflexe ale corpului sunt activate in faza REM (Rapid Eye Movement) a somnului, iar unul dintre aceste reflexe este zambetul.

Abia dupa sase saptamani avem de-a face cu un zambet declansat de un stimul anume. Si atunci, insa, zambetul tot nu e un raspuns social, ci unul senzorial – zambeste pentru ca a atins un material moale, sau pentru ca a simtit un miros frumos.

Primele zambete „executate”

Dupa doua-trei luni, apar primele zambete care nu mai sunt doar un raspuns senzorial la un stimul, ci o incercare de a se conecta, de a relationa cu cei din jur.

Bebelusul incepe sa zambeasca la vederea ta, a tatalui, a celor apropiati, pe care-i vede mai des, in general.

Acum, nu mai ai motive de indoiala – tie iti zambeste, pentru ca, da, te iubeste, desi inca nu intelege conceptul de iubire, evident.

Zambetul i se va „lati” daca te vei apropia sa-l iei in brate si isi va misca manutele si piciorusele frenetic, ca semn de intampinare.

Indiciu de buna dezvoltare
Orice ar declansa aparitia zambetului, el trebuie sa va farmece zilele de prin lunile trei-patru dupa venirea pe lume a bebelusului.

Evident, fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, insa ar trebui sa fii atenta daca dupa cinci luni nu vezi gurita deschisa intr-un zambet – zambetul este un indiciu despre dezvoltarea bebelusului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare