De evitat in sarcina

Daca vrei sa ai o sarcina fara probleme si un bebelus sanatos este bine sa asculti pe act prosibil urmatoarele sfaturi.

Cofeina: aceasta trece prin placenta si ajunge in sangele bebelusului. Deci exclude cofeina din dieta ta zilnica sau daca nu reusesti, limiteaza-te la 300 de mg/zi. Cofeina se regaseste si in ceaiul negru sau in diverse bauturi racoritoare.

De asemenea, bauturile energizante contin la fel de multa cofeina ca o cana de cafea, uneori chiar mai multa.

Producatorii de bauturi energizante nu sunt obligati sa treaca pe eticheta produsului si cofeina, decat daca aceasta este adaugata ca ingredient separat.

Totusi, in mod normal, cofeina din acest gen de bauturi provine din surse naturale, din diverse plante (ex: yerba mate sau guarana), deci in acest caz nu va fi mentionata pe eticheta produsului.
Daca simti nevoia sa bei ceva cald, alege un ceai, supa, lapte sau ciocolata calda.

Alcoolul: la fel ca si cofeina, acesta trece de bariera placentara si ajunge in sangele copilului, putand provoca sindromul alcoolismului fetal sau defecte de nastere.

Consumul de alcool in orice stadium al sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului.
Cercetatorii nu au stabilit exact care este nivelul maxim al cantitatii de alcool premisa in timpul sarcinii.

Nicotina: fumatul pe perioada de sarcina creste riscul de nastere prematura sau de subponderabilitate a copilului. Asadar evita nu numai fumatul, dar si incaperile in care se fumeaza.

Medicamentele: nu lua niciodata medicamente fara prescriptia medicului sau fara sfatul farmacistului. Chiar si produsele naturiste ii pot face rau bebelusului.

Unii indulcitori artificiali: aspartamul, folosit in fabricarea bauturilor racoritoare, a iaurturilor, a deserturilor, a bomboanelor, a salatelor sau a gumelor fara zahar este foarte nociv in cantitati mari.

Peste si crustacee: anumite tipuri de peste contin un nivel ridicat de mercur, care poate afecta dezvoltarea sistemului enrvos al bebelusului. Evita pestele spada, rechinul si merlinul. Limiteaza-te la somon si ton.

De asemenea, evita crustaceele si pestele crude sau insuficient gatite, de exemplu stridiile, scoicile, crabii sau crevetii.

Produsele lactate tinute in conditii precare:evita laptele si branza nepasteurizate. Tipurile de branza nepasteurizate sunt feta, brie, Camembert si branza e oaie.

Aceste produse pot contine o bacterie ce se cheama listeria, periculoasa pentru fetus. Evita sucurile nepasteurizate, acestea putand contine Salmonella sau E. coli.

Carnea si ouale gatite insuficient sau crude: gateste carnea de vita si de porc la o temperature de cel putin 71 de grade Celsius, carnea de pasare la 82 de grade Celsius, iar ouale pana ce albusul si galbenusul devin tari.

Evita anumite tipuri de carne: ficatul si produsele din ficat pot contine listeria. De asemenea, aceste produse sunt bogate in vitamina A, care in cantitati mari, este daunatoare.

Evita sa mananci semipreparate, mancare de la fast-food, salate gata preparate, fructe si legume nespalate, alimente care nu au termenul de garantie specificat.

Foto: Sebastian Enache.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton