Titlul este doar putin exagerat, pentru ca, ne spun psihologii, intre bebelusi si biberonul lor se creeaza o legatura puternica. Nu este vorba numai despre o obisnuinta, ci si despre confort si o investitie afectiva din partea bebelusului, care s-a obisnuit cu prietenul lui, biberonul.
Aici o discutie adiacenta ar putea porni de la faptul ca multi parinti si-au obisnuit bebelusul sa adoarma cu biberonul, ceea ce determina cumva substituirea parintelui cu acest obiect, biberonul. Nu e de mirare, deci, ca bebe nu va dori sa renunte la el.
La ce varsta
Medicii spun ca, dupa 12 luni, un copil ar trebui sa foloseasca din ce in ce mai putin biberonul. La 18 luni, ar trebui, cel putin in teorie, sa vorbim la trecut despre biberon. Insa, in Statele Unite, de exemplu, 20% dintre copiii de doi ani si 9% dintre cei de 3 ani nu vor sa se desparta de vechiul lor prieten, conform unui studiu realizat si publicat recent. Cu cat amanam operatiunea „Renuntam la biberon, cu atat misiunea va fi mai greu de indeplinit.
Probleme cu dintii
Folosirea excesiva si pe termen lung a biberoanelor poate cauza aparitia cariilor. Aceasta se intampla din cauza contactului mai indelungat cu laptele sau sucul – s-a constatat ca cei mici folosesc tetina pe post de suzeta atunci cand s-au saturat, in timp ce o canuta nu le permite asta. In plus, copiii lasati si dupa un an in compania biberonului risca sa aiba bolta palatina deformata din cauza suptului indelungat.
30 de zile
Acesta ar fi, spun specialistii, intervalul de care este nevoie pentru ca cel mic sa se adapteze la noul obicei – de a-si bea laptele, sucul sau ceaiul/apa din cana. Tot specialistii ne invata sa programam aceasta tranzitie intr-o perioada fara evenimente (mutare, plecare in concediu etc.), pentru ca cei mici sunt bulversati oricum de orice schimbare in programul lor.
Pas cu pas
Ii vom face cunostinta celui mic cu o canuta cu ceva timp inainte de a ne dori sa o si foloseasca. Pe la 6-9 luni, ii putem arata deja canuta – o va observa, o va pipai, ba chiar o va duce si la gura. Asta nu inseamna, insa, ca este neaparat pregatit pentru a bea din canuta, ci ca asa face cunostinta cu materialul, consistenta, senzatia, caci gura e un important organ senzorial.
Prima data…
..cand folosim canuta in mod functional, adica atunci cand chiar ne dorim ca cel mic sa bea din ea, este bine sa alegem o dupa-amiaza. Dimineata, copiilor le este prea foame pentru a avea chef de experimente, iar seara vor fi suspiciosi in legatura cu orice ar interfera cu ritualul lor de noapte buna! Evenimentul trebuie sa aiba loc cand cel mic poate tine singur manerul, altfel accidentele vor amana succesul. La prima folosire a canutei, ea nu se va umple in totalitate. Punem doar putin lichid, astfel incat canuta sa fie usor de manevrat si sa nu curga (un model anticurgere e de preferat).