De vorba cu copiii despre bani – sfatul unui expert

Poate ca si voi v-ati intrebat cand si cum sa stati de vorba cu copiii despre bani. Cred ca este o intrebare care, la un moment apare in viata de familie.

De curand am participat la o conferita unde am avut placerea sa il ascult vorbind despre „De ce, cand si cum, le vorbim copiilor despre bani”, pe Adrian Asoltanie, Trainer educatie financiara pentru copii si adulti.

Trebuie sa recunosc faptul ca la inceput, subiectul mi s-a parut unul „fad” si nu ma asteptam sa aflu informatii atat de utile si practice despre cum sa stam de vorba cu copiii despre bani.

Copiii si educatia financiara

Adrian si-a inceput prezentarea spunand ca „educatia financiara nu este despre bani, este despre viata” si atunci mi-a captat atentia.

Intra-devar, atunci cand incercam sa le facem copiilor educatie financiara, accentul nu trebuie sa cada pe bani ci trebuie sa abordam aspectele fincianciare din perspectiva vietii.

Este foarte important ca in primul rand, copiii sa stie de unde vin banii si cum se castiga. „Copiii nu trebuie sa creada ca banii vin din buzunarul parintilor sau din bancomat, care este alimentat de Zana Masetula” ne spunea Adrian.

Metoda celor 3 plicuri

Adrian Asolatine ne-a povestit despre metoda celor 3 plicuri pe care o aplica cu fiicele sale.

Banii pe care fiicele sale ii castiga facand diverse sarcini adecvate varstelor lor, se impart in 3 categorii de plicuri astfel:

  • Plicul de economii50% din castig – este plicul in care se strang bani pentru „proiecte mari” pe termen lung, precum o bicicleta, o tableta, un telefon, o tabara, etc.
  • Plicul de mici cheltuieli40% din castig – este plicul din care pot face cheltuieli mici oricand, pentru dulciuri, jucarii, etc.
  • Plicul pentru donatii10% din castig – este plicul cu care, cu banii stransi la final de an, se cumpara lucruri urile pentru cei mai putin norocosi sau pur si simplu se doneaza suma.

Cum stam de vorba cu copiii despre bani

Metoda propusa de Adrian mi se pare foarte interesant si educativa si am decis sa o aplic si eu cu puiul meu. Pana acum, noi aveam un „sistem” destul de haotic pentru ca banii pe care ii castiga din diverse sarcini, erau cheltuiti dupa bunul plac, fara un plan prealabil si a dus de cateva ori la discutii despre utilitatea sau necesitatea lucrurilor pe care voia sa le cumpere, dar si despre faptul ca daca are bani, nu este neaparat necesar sa ii cheltuieasca pe toti o data.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau