Declaratia privind sanatatea copiilor cu dizabilitati intelectuale

Aproximativ 5 milioane de copii si de tineri din Europa prezinta dizabilitati intelectuale, majoritatea provenind din tari mai putin dezvoltate.

In ciuda eforturilor depuse in ultimii ani, exista in continuare o serie de provocari majore cu privire la asigurarea unei vieti sanatoase copiilor cu dizabilitati intelectuale.

In acest sens, 53 de tari europene au semnat o declaratie in care si-au exprimat angajamentul de a oferi o viata mai bune copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale prin imbunatatirea aceesului acestora la ingrijiri medicale de buna calitate.

Declaratia are la baza o serie de principii fundamentale. Copiii cu dizabilitati intelectuale si familiile lor au nevoie de ingrijiri eficiente si complexe puse la dispozitie prin intermediul unor servicii comunitare.

Persoanele care traiesc in saracie prezinta o incidenta a dizabilitatilor disproportionat de ridicata. Familiile cu membri vulnerabili, inclusiv copii cu dizabilitati, sunt mult prea des prinse in capcana saraciei cronice. Din acest motiv, eliminarea saraciei prezinta tema centrala a declaratiei.

De asemenea, declaratia face apel la profesionisti din domeniul sanatatii publice sa stabileasca o imagine clara a problemei si a dimensiunii acesteia. Sunt disponibile putine date corecte si semnificative legate de copiii cu dizabilitati.

Pentru a elimina aceste lipsuri, declaratia include un plan de actiune ce acopera 10 zone prioritare, stabilind interventii concrete pentru diferite categorii de tineri in functie de varsta, vulnerabilitate si capacitati.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri