Despre parinti la diferite varste

In ultimele decenii, sarcina a inceput sa fie planificata dupa anumite criterii subiective sau obiective: sa avem mai intai o cariera, sa ne cunoastem bine pe noi insine si pe partener, sa ne distram, sa avem o casa etc.

Astfel, fiecare femeie isi stabileste momentul in care va deveni mama dupa propriile criterii. Fiecare varsta la care o femeie decide ca vrea sa devina mama are avantajele si dezavantajele ei. Dar cand apare dorinta de a avea un copil, dezavantajele par sa dispara.

20+
„Nici nu ma gandesc sa nu am un copil (cel putin) inainte de 30 de ani. Este minunat sa ai parinti tineri (cum am eu). Acum este varsta la care ai energia si starea fizica optima pentru a avea si creste un copil.

Parca nici nu simti cand creste si el odata cu tine. Acum poti sa vezi lucrurile mai apropiate de perspectiva lui, esti mai energic, mai jucaus.

Si, sa fim sincere, nu iti pui mari probleme de fertilitate, cum am vazut ca au unele din colegele mele trecute de 30 de ani. Nu vreau sa ajung sa stau cu inima cat un purice ca imi ticaie ceasul biologic si nu am inca un copil”.

Fiziologic, pana in 30 de ani este varsta optima pentru a ramane insarcinata, deoarece pierderea sarcinii, infertilitatea, sarcina cu risc prezinta cele mai mici probabilitati de a aparea.

Parintii tineri sunt mai flexibili, dezinvolti, mai dispusi sa invete de la ceilalti, sunt mai relaxati in relatia cu copilul si in legatura cu micile probleme care apar pe parcursul cresterii acestuia (raceli, mici intarzieri in dezvoltare etc.). Sunt mult mai dispusi sa ii acorde copilului independenta mai de timpuriu.

Deoarece relatia parintilor de multe ori nu a avut timp sa intre intr-o rutina, ea este proaspata si plina de dragoste, copilul avand astfel modele parentale si de gen foarte eficiente.

Desigur, pot exista si dezavantaje sau, mai degraba, neajunsuri, uneori de ordin financiar, alteori de ordin psihologic, insa totul depinde de cat de pregatit este cuplul sa faca fata unor situatii-limita.
 

Citeste continuarea in revista BABY – noiembrie.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista