Despre prietenii copiilor

Mama mea spunea ca eu mi-am facut usor prieteni de mic, era destul sa zambesc la cineva si, gata, imi devenea prieten, dar cred ca ea se insala. Eu nu am prieteni foarte multi…

prieteni, prietenie, sociabil, introvertit, extrovertit, copii, psihologie

Sa stiti ca mama mea are mai multi prieteni si prietene. Atunci cand am fost in burtica, cred ca ii simteam cand veneau pe la noi, pentru ca ma mangaiau prin burta mamei mai multe maini si tipau de bucurie ca mami si tati vor avea un copil.

Mai ales tanti Vio care nu are copii si vrea si ea, dar si Iulia, care are un baiat mai mic ca mine, si Mia care are doi copii, si Didi. Si dupa ce m-am nascut, au venit sa ma vada la maternitate, mi-au adus cadouri si apoi veneau mereu in vizita pe la noi.

Erau veseli si caraghiosi, ma faceau sa rad, ma aruncau pana la tavan si ma faceau avion si mie imi placea tare mult. Era mai amuzant acasa cand veneau prietenii.

Numai ca, intr-o zi, cand am fost cu bunica mea la policlinica la vaccin, am mers in spatele lui Didi si Vio, doua din prietenele mamei, fara ca ele sa stie ca auzim ce vorbeau; le-am auzit spunand lucruri urate despre mama, tata, casa noastra si chiar despre mine – ca sunt un razgaiat si ca mami crede ca sunt desteptaciunea pamantului.

Cand a spus asta tanti Didi, bunica a strigat-o, ca sa stie ca suntem langa ele si ca am auzit, iar prietena mamei s-a inrosit la fata. Imi amintesc ca mult timp nu a mai venit pe la noi nici ea, nici cealalta.

Numai ca eu nu am putut sa ii spun mamei mele ce am auzit, ca eu sunt doar un copil si buni mi-a spus ca nu trebuie sa ma bag in treburile oamenilor mari. Nici nu stiu daca buni i-a spus, dar nu cred.

Pentru ca a doua zi, pe cand ma simteam cam rau fiindca nu dormisem bine noaptea si mami a stat cu mine acasa, am intrebat-o pe mamica mea daca le iubeste pe tanti Didi si Vio si ea a spus ca da, ca sunt prietenele ei. Si am intrebat-o ce inseamna un prieten.

Ea mi-a zis ca inseamna un om care te accepta si te iubeste asa cum esti si e langa tine cand ai nevoie. Inseamna ca prietenii mei sunt mami si tati, ma gandesc eu. Poate ca mami o fi prietena cu cele doua, dar ele nu sunt prietene cu ea.

Am mai intrebat-o pe mami daca e posibil ca tu sa fii prieten cu un om si el sa nu fie prieten cu tine, iar ea a spus ca nu prea. Nu stiu ce sa mai cred. Eu nu o sa imi fac prieteni, m-am gandit, pentru ca nu voi sti daca nu o sa ma barfeasca asa cum faceau prietenele mamei.

Daca si eu o sa cred ca sunt prieteni adevarati si ei ma pacalesc? Asa ca, la gradi, eu am acum doar un prieten. In el am incredere si l-am verificat. Imi ia apararea mereu, imi da din sendvisul lui etc. Si eu fac pentru el exact aceleasi lucruri.

„Nu e ceva rau sa fii mai retras
Eu nu am prieteni si mami m-a dus la psiholog pentru ca ea crede ca am o problema.
Am 5 ani si nu am prieteni. Dar mie imi place sa ma joc doar cu 2 copii de la gradinita, iar la bloc nu am prieteni pentru ca nu ma lasa pe afara parintii mei, merge cu mine buni in parc, dar acolo sunt de fiecare data alti copii.

Si nu stiu cum adica sa am prieteni, pentru ca, daca ma intreaba cineva daca vreau sa ma joc cu el, ma joc. Dar dupa ce vad ce fel de copil este. Daca e prea zurliu sau prea agresiv, nu ma joc. Mie imi place sa ma uit la copii mai intai, sa aleg cum sa ma joc.

Psiholoaga a spus ca bravo mie ca sunt prudent si mama mea nu a fost multumita.
Ea vrea sa fiu ca ea, sa vorbesc mult, sa ma intalnesc cu multi oameni, sa fiu sociabil. Dar mama mea nu intelege ca nu toti oamenii sunt ca ea. Si ca nu e ceva rau sa fii ca mine.

Mai am un copil la gradi care este tot ca mine, mai retras si mai linistit, si ma joc cu el. Pentru ca stiu la ce sa ma astept din partea lui. Nu tipa si nu face prostii ca ceilalti copii prietenosi. Ma simt destul de rau ca mama nu e multumita de mine.”

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie