Despre sarcina la diferite varste

Multe femei asteapta „timpul potrivit pentru a avea un copil. Statisticile arata ca din ce in ce mai multe
imping limita peste 30 de ani si ca a fi mama si la peste 40 de ani nu mai este o raritate.

Fiecare varsta la care alegi sa devii mama implica avantaje si dezavantaje… Intre 19 si 30 de ani femeile au 50% sanse de a ramane insarcinate in orice moment al intervalului dintre doua menstruatii.

Riscul de avort pe grupa de varsta 20-24 de ani este scazut, de doar 9%. Corpul este pregatit pentru o sarcina.

20+
Sa fii mama tanara prezinta multe avantaje din punct de vedere medical. Sarcina survine mai repede (rata fertilitatii scade dupa 25 de ani), corpul face fata mai bine schimbarilor prin care trece, inclusiv pielea – mult mai elastica la varste „fragede – rezista mai bine incercarilor la care este supusa in lunile mari de sarcina.

Senzatiile de mancarime a pielii si riscul de vergeturi sunt mult diminuate. Apoi, riscurile de complicatii in timpul sarcinii (diabet gestational, preeclampsie etc.) sunt scazute.

Conform statisticilor, probabilitatea ca bebelusul conceput de o mama de 25 de ani sa dezvolte sindrom Down este de 1 la 1250. Pe de alta parte, mamele tinere nasc de obicei normal, riscul de cezariana fiind de doar 14%.

Tocmai de aceea, din punct de vedere medical, intervalul intre 20-30 de ani este cel mai recomandat daca vrei sa devii mama. Problemele care apar sunt de alta natura. Cele care aleg sau se trezesc in situatia de a deveni mame la aceasta varsta nu sunt foarte informate nici in timpul sarcinii, nici dupa aceea.

In unele cazuri, poate fi vorba despre o sarcina neplanificata, iar copilul urmeaza sa fie crescut de catre o mama singura.

Pe de alta parte, statisticile arata ca sa fii parinte pe la 20 de ani, chiar si in cazul unui cuplu, implica riscuri si presiuni mai mari asupra relatiei si ca atare, de multe ori, se ajunge la divort (in cazul in care a fost vorba despre casatorie).
 

Citeste continuarea in revista BABY – octombrie.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista