Detoxifierea de primăvară: profită de verdețuri!

Ești ceea ce mănânci! Profită de verdețuri și începe operațiunea detoxifierea de primăvară. O să fii uimită să constați cum, printr-o simplă schimbare a alimentației, te vei simți mai tonică, mai plină de energie. Pielea ta va deveni mai luminoasă și va avea un aspect mai tânăr. În plan mental, va dispărea starea de astenie din timpul iernii, vei fi mai dinamică și mai plină de viață. 

Cele mai recomandate sunt:

urzicile (sub forma de salata, piure, ciorba, suc proaspat, ceai) au o puternica actiune diuretic-depurativa, care contribuie la detoxifierea organismului si, in acelasi timp, aduc un aport de vitamine (acid folic, C, A, E si K) si minerale (calciu, fier si magneziu), aminoacizi esentiali, clorofila, cu actiune tonica generala

leurda contine minerale (potasiu, magneziu, calciu) cu efect tonic cardiac si fibre alimentare care favorizeaza asimilarea grasimilor si absorbtia colesterolului

papadia (sub forma de salata din tije sau frunze tinere, suc, ceai) are actiune diuretic-depurativa, scade colesterolul si este un bun drenor hepato-biliar

nasturelul – combate anemia; poate fi folosit in salate si ciorbe.

loboda – e bogata in vitaminele E si K, utila in caz de chisturi ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice; o poti folosi in bors, salate.

untisorul – imbunatateste circulatia venoasa; foloseste-l la salate.

salata verde – stimuleaza pofta de mancare, este drenor hepatic, reechilibrant nervos, favorizeaza somnul.

usturoiul verde, ceapa verde – sunt bogate in vitamine (A, B1, B2, E, C, K), minerale (iod, zinc, magneziu si fier), apa si fibre, care intaresc sistemul imunitar, imbunata-tesc digestia, scad colesterolul, ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

stevia – este bogata in vitamine din grupul B si vitamina C, in minerale esentiale: calciu, magneziu, fier si potasiu; are efecte purgative si de reglare a activitatii inimii.

spanacul – este bogat in calciu, fier, acid folic, vitaminele A, C, B, E si K; creste imunitatea, regleaza tranzitul intestinal, combate anemia si starea de astenie psihica; are efect antialergic.

anghinarea – are multiple actiuni de dezintoxicare a organismului; efect coleretic-colagog, de stimulare a producerii si eliminarii de bila, de scadere a colesterolului din sange si de stimulare a diurezei; se consuma ca atare, in salate sau sub forma de infuzie sau tinctura.

condimentele neiuti – sunt bogate in vitamine si minerale: leustean, patrunjel, marar. Aceste verdeturi sunt recomandate in procesul de detoxifiere, sub forma de sucuri proaspete (250 ml suc/zi).

Dr. Constantina Ruxandra, Medic specialist MF, Reflexoterapeut;
Competente: Apifitoterapie, Centrul Medical Med-As, www.med-as.ro
foto Shutterstock

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport