Detoxifierea organismului prin metode naturale

În general, dieta din timpul iernii este bogată în carne, în alimente rafinate, intens aditivate. 

De aceea, primavara este anotimpul perfect pentru detoxifierea organismului şi eliminarea toxinelor acumulate în perioada de iarnă.

Detoxifierea naturală implică un plan alimentar restrictiv, care are ca scop reechilibrarea organismului.

Primul pas este eliminarea din alimentaţie a  zahărului, a cărnii grase, a mâncării de tip fast food, a băuturilor carbogazoase, pentru un anumit interval de timp.

Detoxifierea naturală implică creşterea consumului de fructe, legume,lichide, sucuri naturale şi alimente sănătoase.

Aport crescut de fibre – orezul brun, fructele şi legumele consumate în stare proaspată, oferă organismului fibre pentru menţinerea normalităţii tranzitului intestinal, dar şi pentru desfăşurarea normală a altor funcţii ale acestuia. Alimente recomandate pentru detoxifiere sunt: ridichiile, anghinarea, varza, broccoli sau algele marine.

Broccoli este o sursă excelentă de vitamina A şi C, fier şi calciu, bogată în fibre şi săracă în calorii şi are proprietăţi antioxidante care previn apariţia unor forme de cancer.

Sfecla roşie conţine diferite substanţe nutritive benefice pentru organism, printre care vitamina C, vitamina B1, B2, B3, B6, beta caroten şi reprezintă o sursă preţioasă de fier, magneziu, zinc şi calciu, adică necesarul unei detoxifieri optim.

Vitamina C

Consumul de vitamina C este foarte important pentru organism, dar mai ales pentru ficat. Acest antioxidant, cu efecte benefice asupra sănătăţii, ajută organismul să producă glutadion, un compus care ajută ficatul să proceseze mai bine toxinele şi care contribuie la repararea leziunilor hepatice.

Ananasul conţine enzima vindecătoare numită bromelaina care ajută la descompunerea proteinelor, reduce inflamaţiile şi favorizează digestia.

Aloe vera este antibacteriană şi antifungică, contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar, şi are puternice proprietăţi de detoxifiere.

Ai nevoie de jumătate de ananas fără coajă, 2 mere, 1 bulb de fenicul, 2,5 cm de rădăcină de ghimbir curăţată şi o linguriţă de suc de aloe vera. Se storc ananasul, merele, feniculul şi ghimbirul. Se toarnă sucul într-un blender împreună cu aloe vera şi se amestecă.

Apa

Bea cel puţin doi litri de apă în fiecare zi. Încearcă dimineaţa pe nemâncate să bei un pahar plin, dar şi înainte de mesele principale.

Apă cu lămâie

Acidul din lămâie este un real ajutor în procesul de curăţare.

Citricele conţin acid citric care contribuie la descompunerea moleculelor de grăsime.

Lămâile stimulează eliberarea de enzime şi ajută la transformarea toxinelor astfel încât să poată fi uşor de eliminat din organism.

Ceaiurile din plante conţin polifenoli care iţi detoxifică organismul în mod natural.

De exemplu, rădăcina de păpădie curăţă sângele, echilibrează metabolismul, sporeşte volumul urinei, întăreşte stomacul, bila, fortifică ficatul, iar ceaiul verde este  un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.

Sucuri naturale de fructe şi legume

Pentru a curăţa colonul şi a detoxifia organismul consumă zilnic sucuri de fructe şi legume.

Para este un laxativ uşor, în timp ce ghimbirul dă un implus sistemului digestiv lent. Castravetele împrospătează şi hidratează, iar lămâia, bogată în vitamina C şi pectină este un întăritor cu rol antioxidant, stimulează detoxifierea şi digestia.

Merele substanţe nutritive benefice precum fibre, vitamine, minerale şi fitochimicale, toate contribuind la procesul de detoxifiere. Conţinutul ridicat de fibre recomanda merele pentru reglarea tranzitului intestinal şi stimularea detoxifierii organismului.

Sport

Transpirând, elimini prin piele foarte multe dintre toxine. Exerciţiile fizice oferă multe beneficii sănătăţii, dincolo de pierderea în greutate.

Odihna

Dormi noaptea 8 ore, somnul face minuni! Se știe că atunci când dormim organismul intră într-un proces de reparație și astfel toxinele se elimină mult mai rapid.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport