Dezamagirea primelor note mici

Te-ai gandit vreodata ca primele note proaste de la scoala ale copilului il afecteaza deosebit de mult pe micut? Iata cateva sfaturi pentru a preintampina efectele cu adevarat nocive asupra lui.

Notarile slabe au un efect foarte dezastruos si datorita faptului ca parintii amplifica aceasta mica tragedie, prin atitudinea lor verbala si mai ales comportamentala.

Parintele ar trebui sa incerce sa se puna in pielea micutului si sa analizeze ceea ce simte copilul dezamagit.

Totodata, parintele trebuie sa cunoasca foarte bine consecintele posibile ale primelor note slabe pentru a sti ce este cel mai bine de facut.

Scoala engleza de psihopedagogie a anilor 50 promova nota proasta pentru impulsionarea copilului, pentru a se autodepasi.

In realitate, acest model foarte prezent in Europa chiar si in prezent este extrem de periculos.

Nota slaba are efect de impuls pozitiv doar la 15% dintre copiii activi, non-emotivi, cu personalitate puternica si tendinte maniacale paranoide.

Nota slaba in primele luni de scoala poate provoca insa traume psihologice grave la peste 60% dintre copii.

Din acest motiv, parintii ar trebui sa aiba o atitudine anume, bine calculata, atunci cand copilul primeste note slabe la inceputul scolii.

Efectele unei note mici:
1. Copilul isi poate pierde increderea in valorile proprii
Slabirea increderii in sine dupa primele note slabe pare o consecinta logica, simpla, banala, cunoscuta de toti. In realitate, fenomenul este complex si delicat.

Un copil dezamagit de primele notari slabe nu numai ca nu mai are incredere in fortele proprii, ci nu mai are indeajuns de multa putere sa creada ca el reprezinta o valoare.

In urma dezamagirii, copilul, pe langa faptul ca se simte lipsit de putere si pedepsit pentru aceasta, nu mai intelege sensul valorilor. Pentru micut, la varsta de 6 – 7 ani, e foarte greu sa creada ca efortul sau si ceea ce stie nu valoreaza nimic in fata celui care decide din condei ce nota merita.

Consecinta cea mai dramatica e ca nu va mai avea curajul sa-si spuna singur cat de valoros e un lucru. Uneori chiar si un bombardament de note de 10 nu-i poate anula trauma primelor esecuri.

De retinut: Parintii trebuie sa stie foarte bine cum sa-i dovedeasca faptul ca nota sa mica nu este o pecete, o eticheta, pe care o va purta vesnic, ci doar o intamplare in care el nu a aratat ce poate.

2. Ii afecteaza natura sentimentelor
O nota slaba primita ca pe o pedeapsa creeaza o foarte puternica impresie negativa in sfera trairilor afective. Altfel spus, dezamagirea traita tulbura intens toate simturile si afectele micutului.

Un experiment efectuat de psihologii de la Universitatea Missouri (SUA) a demonstrat ca 75% dintre elevii unei clase care au primit note mici au avut o serie de tulburari psiho-afective in urmatoarele 9 – 10 luni.

Micutii afectati de primele note slabe manifestau mult mai des sentimente de ura, in special fata de adulti, si se opuneau educatiei scolare.

Dereglarile psiho-afective erau deseori insotite de o crestere a tendintei violente in comportament, la 25% dintre copii intalnindu-se o scadere a vietii afective, manifestata prin indiferenta fata de lumea inconjuratoare.

De retinut: Parintii ar trebui sa nu amplifice sentimentele de ura fata de nedreptatea notei obtinute. Este bine ca micutul sa inteleaga ca viata poate incepe cu note slabe si ca totul poate fi reparat prin inteligenta si nu prin ura sau razbunare. Contactul afectiv cu copilul dezamagit este esential pentru a-i pastra intacta latura sentimentala sanatoasa.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie