Dezvoltă-i abilitățile motorii fine

Nici nu ți-ai dat seama când bebelușul tău a devenit un adevărat junior – încearcă să stea în picioare, să ajungă la un obiect anume, să apuce și să țină în mână o cană, să ducă jucăriile dintr-un loc într-altul etc; pe scurt, învață „aptitudinile motorii fine. Aceste mișcări simple, care pentru noi, adulții, vin de la sine, necesită coordonarea mâinilor, ochilor și creierului juniorului tău, pentru a face totul lin.

Pentru a-și dezvolta și îmbunătăți îndemânarea, juniorul tău nu va avea nevoie doar de încurajările tale, ci și de multă practică. Iată cum vă puteți juca, astfel încât degețelele micuțului tău să se miște din ce în ce mai bine:

  • Să sortăm – strânge o grămăjoară de obiecte mici (nasturi, monede, agrafe pentru hârtie etc.) și roagă-l pe cel mic să le sorteze pe categorii.
  • Să construim – seturile de construcție cu piese mari sunt perfecte pentru a-l face pe juniorul tău să se gândească la forme și cum să unească piesele pentru a realiza o construcție, fiind în același timp un foarte bun antrenament pentru coordonarea mână-ochi.
  • Să desenăm – oferă-i celui mic un creion și roagă-l să desene linii drepte (cât de lungi poate) sau cercuri. Odată ce a devenit expert al acestui exercițiu, poate trece la nivelul următor: să deseneze unind punctele sau să coloreze anumite forme delimitate clar.
  • Să modelăm – folosind plastilină moale, arată-i copilului diferite obiecte din casă (o jucărie, un fruct, o cană, o vază etc.) și roagă-l să încerce să recreeze forma obiectelor respective.
  • Să ne îmbrăcăm – lasă copilul să te ajute să-l îmbraci dimineața (elementele care fixează, de genul nasturi, fermoare, noduri, capse, îi vor testa și îmbunătăți dexteritatea).

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare