Alimente minune pentru imunitatea copilului

Sistemul imun este cel care ne apără organismul de infecţii şi în general, de invadatori – printr-o serie de răspunsuri, sistemul nostru imun atacă organismele şi substanţele care ne invadează corpul şi determină apariţia bolilor.

Ce ar fi important de ştiut este că avem trei tipuri de imunitate – cea cu care ne naştem, cea activă şi cea pasivă.

Imunitatea naturală, cea cu care ne naştem, ne protejează pe noi, ca specie, de boli pe care le fac animalele – datorită acestei imunităţi nu suntem vulnerabili în faţa virusului care cauzează leucemia la pisici, de exemplu.

Un al doilea tip de imunitate este cea activă– dobândită în timpul vieţii, pe măsură ce suntem expuşi la diferite boli.

Se vorbeşte şi despre un al treilea tip de imunitate, pasivă' sau împrumutată' de la o altă sursă, şi care protejează pe o perioadă scurtă. Aici, de exemplu, s-ar incadra protecţia pe care o oferă laptele matern în perioada alăptării vizavi de bolile de care a suferit mama de-a lungul vieţii sale.

Unii copii se îmbolnăvesc, aţi remarcat, foarte des, în timp ce alţii nu sunt atinşi de răceli, gripe sau alte afecţiuni care în primii ani de viaţă pot da complicaţii.

Vestea bună este că putem face ceva pentru a stimula şi întări imunitatea copiilor. Mai jos sunt câţiva dintre cei mai importanţi aliaţi ai imunităţii.

Vitamina A

Un nivel scăzut al acestei vitamine se corelează cu o frecvenţă crescută a infecţiilor în gât, sinusuri şi urechi.

Surse naturale, din care copiii pot prelua vitamina A: lapte bătut, gălbenuş de ou, peşte, ficat.

Iaurtul şi produsele lactate acide cu fermenţii vii cresc intensitatea răspunsului imun la o serie de bacterii şi viruşi.

Peştele gras (somon, ton, sardine) este bogat în acizi graşi esenţiali omega-3 cu rol antiinflamator; aceştia reduc inflamaţia acută şi stimulează procesele imunitare necesare apărării organismului.

Oul este o sursă de proteine de cea mai înaltă calitate ( cu toţi cei 8 aminoacizi esenţiali), vitamine antioxidante (A si D) şi minerale (fier, seleniu, zinc).

Vitamina C

Este vedeta studiilor despre imunitate, în special datorită faptului că este relativ la îndemâ­nă, se găseşte în fructe şi legume (citrice, kiwi, pătrunjel, varză, spanac, mere,etc), şi se şi poate produce uşor.

Aţi remarcat că există o serie de produse îmbogăţite cu vitamina C – care are meritul că saltă' nivelul interferonului, previne atacul' virusurilor, reduce riscul apariţiei de boli cardiovasculare şi cancer.

Căpşunile, zmeura şi fructele de pădure pe langa cantităţile de vitamina C din structura lor, conţin fitonutrienţi cu putere antioxidantă crescută, care stimulează imunitatea.

 Vitamina E

O regăsim în fructe şi legume cu frunze verzi, peşte, ouă, alune (crude) sau seminţe. Stimulează producţia de celule  ucigaşe', care caută şi extermină celulele canceroase.

Carotenoidele

Betacarotenul este cel mai cunoscut compus din familia carotenoidelor. Precursor al vitaminei A, betacarotenul are propria sa acţiune antioxidantă – protejează celulele împotriva cancerului, fereşte inima de boli cardiovasculare. Corpul converteşte betacarotenul în vitamina A, care măreşte rezistenţa organismului la infecţii, alergii, astm etc.

Aşadar, include în alimentaţia copilului tău alimente care au un nivel ridicat de betacaronten, cum ar fi: morcovul (ca atare, sub formă de suc sau dat pe răzătoare), cartofi dulci , dovleac, spanac, roşii, ardei gras, piersici, mango, papaya.

Bioflavonoidele

Cunoscute pentru efectele lor antibacteriene, antivirale şi hepatoprotectoare, oferind acţiune protectoare faţă de apariţia cariilor dentare şi având un rol important în vindecarea pielii după arsuri sau alte afecţiuni dermatologice, bioflavonoidele acţioneaza în principal asupra sistemelor circulator şi digestiv.

Deşi se găsesc în fructe şi legume, bioflavonoidele se pierd în proportie de până la 95% prin pregătirea la microunde sau prin fierbere.

Zincul

Este un mineral important pentru imunitate, ajutând celulele să elibereze mai mulţi anticorpi şi să lupte mai agresiv cu atacatorii care produc bolile. Unele studii demonstrează eficienţa zincului în prevenirea afecţiunilor respiratorii la copii.

Cum copiii nu mănâncă prea multe stridii (bogate în zinc), crabi, curcani sau leguminoase, se recomandă suplimente de zinc, dar numai cu acordul pediatrului.

Carne roşie este o sursă bogată de proteine şi minerale (fier, zinc, crom, seleniu) de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona eficient; ajută atât la vindecarea rapidă a bolilor, cât şi la refacerea organismului în perioada de convalescenţă.

Seleniul

Îl găsim în peşte, cereale integrale, orez brun, brânză de casă, carne albă, seminţe de floarea soarelui, usturoi, şi este un mare aliat pentru imunitate, ajutând organismul să lupte cu boli grele.

Supa de pui este eficientă şi ca element de prevenire, nu numai de tratament culinar în momentul în care răceala deja s-a instalat. Cercetătorii de la Universitatea din Nebraska au descoperit că supa de pui, consumată cu regularitate, ajută la blocarea infecţiilor. Mai mult, condimentele pe care le adaugi, după gust, contribuie şi ele la creşterea nivelului de imunizare a organismului împotriva infecţiilor.

Coenzima Q10 este o substanţă cu un rol asemănător vitaminelor, prezentă în toate celulele organismului. Coenzima Q10 este un important antioxidant, cu efecte benefice asupra inimii, creierului şi cu proprietăţi anticancerigene şi de stimulare a sistemului imunitar.

Surse naturale de coenzima Q10: ulei de soia, sardine, macrou, alune ,organe ( inimă, ficat, rinichi).

 

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton