Dezvoltarea bebelușului în primul an

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață depinde de foarte mulți factori: starea de sănătate, genetica, modul în care părinții știu să interacționeze cu cel mic și să îi stimuleze anumite abilități. Uite cum evoluează bebelușul tău în primul an și care sunt reperele de dezvoltare pentru anumite praguri de vârstă.

 

În primele săptămâni

Bebelușul tău vede la 20-40 cm. Il atrage fata ta si te studiaza cu atenție și este fascinat de vocea ta. Percepe schimbările de lumină și reacționează la stimuli sonori – dacă nu o face, vorbește cu pediatrul! Preferă vocea mamei dintre toate cele pe care le aude, probabil și datorită faptului că pe tine te cunoaște cel mai bine, încă de când te auzea când locuia îb burtică. Puțini părinți știu că bebelușii, asemenea oricăror puiuți, recunoasc apropiații după mirosul pe care îl emană. În primele săpătămâni de la naștere, reflexele (Moro, cel de apucare etc) sunt foarte puternice – vezi aici de ce sunt importante reflexele bebelușului

1,5 – 3 luni
Vaz
– Ii place sa-si priveasca manutele in miscare.
– Incearca sa prinda sau sa atinga obiectele care i se perinda prin fata ochilor. Asta poti observa cel mai bine daca ii prinzi o jucarie miscatoare deasupra patului.

Auz
– Daca aude un copil plangand, incepe si el sa planga. Zgomotele influenteaza modul in care suge. La un zgomot prea puternic se va intrerupe din „masa.

Miros
– Un miros puternic il face sa se intoarca in directia opusa. Daca mirosul persista, incepe sa planga, pentru a-ti transmite ce-l deranjeaza. Stie deja ca vei inlatura repede orice sursa de disconfort.

Gust
– Este perioada in care devine curios in privinta gustului, inclusiv a celui propriu. Verifica ce „arome are, bagandu-si degetul in gura. Multe mame cred ca in aceasta perioada isi baga degetul in gura fiindca il mananca gingiile.

Simt tactil
– Incepe sa te traga de par si sa-ti mangaie fata, in incercarea de a te cunoaste mai bine. Mama este preferata, dar si ceilalti apropiati beneficiaza de acest tratament.
– Ii place sa se joace cu mainile lui.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul