Diabetul gestational, sau diabetul de sarcina

Diabetul gestational, sau diabetul de sarcina, este o afectiune temporara, diagnosticata in timpul sarcinii atunci cand se constata ca organismul nu mai poate face fata suprasolicitarii de insulina, lucru ce are ca efect cresterea glicemiei.

Cum poate diabetul gestational netratat sa afecteze bebelusul

De obicei, diabetul de sarcina afecteaza mama tarziu in sarcina, dupa ce corpul bebelusului este format, dar inca mai creste. Din acest motiv, diabetul gestational nu cauzeaza malformatii, precum in cazul bebelusilor nascuti de unele femei ce au diabet inainte de sarcina.

Daca nu este mentinut sub control, in sensul in care nivelul glucozei din sange sa ramana in parametri, diabetul gestational poate sa produca complicatii precum un copil foarte mare la nastere, avort spontan, nastere prematura sau deces in uter.

Din pricina rezistentei la insulina dezvoltata de corp, pancreasul e nevoit sa produca tot mai multa insulina. Nefiind capabil sa reduca nivelul de glucoza din sange, aceasta trece prin placenta si ajunge la fat. Pancreasul lui produce la randul sau insulina pentru a reduce nivelul glucozei, iar excesul de energie rezultat este depozitat ca grasime de catre corpul bebelusului.

Un copil de dimensiuni prea mari poate pune probleme la nastere si poate determina medicul sa recomande nasterea prin cezariana.

Copiii ce se nasc in urma unei sarcini cu diabet gestational sunt totodata mai predispusi la a avea glicemie foarte scazuta, imediat dupa nastere, deoarece organismul sau ramane obisnuit cu nivelurile de insulina necesare pentru a contracara glucoza primita de la mama.
Tot acesti bebelusi pot avea si probleme respiratorii si pot fi predispusi la obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata.

Regim alimentar si tratament

Tratamentul pentru diabetul de sarcina presupune mentinerea nivelului de glucoza in parametri. Acesta include un regim alimentar riguros si activitate fizica regulata.
In unele cazuri, e posibil sa fie nevoie si de administrare de insulina si testari periodice. In alte situatii,

Diabetul gestational dispare in mod obisnuit dupa nastere. Nivelul glicemiei se verifica la 6 saptamani de la nastere.
Cu toate acestea, pentru femeile care au suferit de diabet gestational pe perioada sarcinii, exista un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu, motiv pentru care ar trebui ca mamele sa fie testate la intervale de 2 ani ulterior nasterii.

Cum poti preveni diabetul gestational

Daca ai o greutate cu 20% mai mare decat greutatea corporala ideala, pierderea a cateva kilograme inainte de sarcina poate ajuta la reducerea riscului de diabet gestational.

Sunt doua moduri in care este ideal sa pierzi greutatea in exces: prin reducerea de carbohidrati si zaharuri, prin reducerea consumului de grasime si includerea unor alimente sanatoase, consumul suficient de apa.
Totodata, e necesar sa incluzi cel putin 30 de minute de miscare intensa in fiecare zi.

Surse: infantrisk.comdiabetes.org


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton