Diabetul la copii

Peste 2500 de copii romani sufera de diabet de tip 1 si 2, conform statisticilor. Cifrele nu reflecta insa realitatea, boala fiind greu de depistat de catre parinti.

In urmatorii 20 de ani, numarul bolnavilor de diabet se va dubla in intreaga lume si boala va fi considerata o adevarata epidemie. Pronosticurile sunt ingrijoratoare si in privinta copiilor, afectati de diabet de la varste din ce in ce mai fragede.

Majoritatea copiilor sufera de diabet de tip 1, o forma a bolii care e mai usor de detectat in fazele incipiente, insa cresterea incidentei obezitatii in randul copiilor a generat cazuri mult mai frecvente de diabet zaharat de tip 2, afectiune care e mai greu de diagnosticat si ale carei complicatii sunt extrem de grave.

Cea mai frecventa forma de diabet zaharat la copil este cel de tip 1, insulino-dependent. Apare cel mai frecvent la scolari si adolescenti, insa exista si cazuri rare, ce-i drept, de diabet la bebelusi si la prescolari. Numai anul trecut, in Romania au fost diagnosticate alte 340 de cazuri de diabet zaharat in randul copiilor.

Care sunt simptomele
In cazul diabetului de tip 1, cel mai frecvent intalnit la copii, simptomele sunt clare: copiii simt nevoia sa bea multa apa, urineaza foarte des, mananca foarte mult (in special alimente dulci), dar, paradoxal, scad in greutate.

Au permanent gura uscata, se plang de dureri adominale si irascibilitate. Chiar si asa, boala e depistata relativ tarziu. Depistarea diabetului de tip 2 la copii este inca si mai dificila, dat fiind ca simptomele nu sunt specifice.

Analizele periodice si verificarea glicemiei, in special in cazul copiilor supraponderali, este singura solutie eficienta. Odata ce exista o suspiciune, vizita la medic este obligatorie.

Cum se trateaza?
Tratamentul are la baza insulinoterapia (in lipsa administrarii insulinei se ajunge la coma si deces), coroborata cu regim alimentar si exercitiul fizic.
Obligatoriu, tratamentul este supravegheat de medicul specialist diabetolog, dozele fiind in permanenta ajustate.

Educatia copilului si a familiei este foarte importanta. Este bine de stiut, atat pentru copil, cat si pentru parinti, ca acest copil poate duce o viata normala, dar necesita o atentie deosebita. Administrarea injectiilor cu insulina si testarea glicemica cu glucometrul la copilul mic se face de parinti; catre varsta scolara se poate face de catre copil, sub stricta supraveghere a parintilor.

Administrarea injectiilor cu insulina la scoala, in fata colegilor, in lipsa unui cabinet medical, poate marca negativ psihicul unui copil pana la depresie, izolare sociala si, in final, refuzul administrarii insulinei. Profesorii trebuie informati asupra afectiunii elevului. In permanenta, copilul va avea la el zahar sau suc de fructe, pe care il va folosi doar in caz de hipoglicemie.

Copiii cu diabet si sportul
Micutii bolnavi de diabet trebuie sa fie incurajati sa practice activitati fizice, care-i vor ajuta si din punct de vedere psiho-emotional. Exercitii pot face doar cei care nu au complicatii cardiovasculare, respiratorii, hepatice sau renale.

Dat fiind ca boala si administrarea tratamentului sunt greu de suportat din punct de vedere social, si ca cel mic tinde sa se izoleze sau nu stie cum sa faca fata comentariilor rautacioase ale altora, sporturile recomandate sunt mai degraba cele colective (volei, handbal, fotbal), cu mentiunea ca trebuie evitate cele care comporta riscuri de lovituri violente si eforturi mari.

In timpul efectuarii unei activitati fizice, se recomanda diminuarea moderata a dozei de insulina si o crestere a ratiei suplimentare de glucide. Orice activitate fizica va fi insa aprobata in prealabil de medic.

Alte informatii si date tehnice:

  1. Intr-un studiu realizat pe copii care au primit suplimente nutritive de vitamina D, s-a observat ca a fost redus riscul de aparitie a diabetului. Insa, excesul de vitamina D poate fi daunator, ca urmare nu se recomanda administrarea decat in cazul deficientei de vitamina D.
  2. Vaccinarea nu e corelata cu cresterea riscului de a face diabet; copiii cu factori de risc pentru diabet zaharat tip 1 pot fi supusi vaccinarii obligatorii.
  3. In afara tratamentului cu insulina, nu sunt recomandate alte abordari terapeutice. Parintii sunt tentati sa incerce produse naturiste si pilule care promit vindecarea miraculoasa, dar aceste remedii pot fi mai daunatoare (si mai costisitoare). Tratamentul dureaza intreaga viata, pana cand se va descoperi o metoda de vindecare.
  4. In paralel cu tratamentul, pregatirea familiei si a copilului care sufera de diabet sunt esentiale. In momentul confirmarii diagnosticului, vestea este socanta si efectele ei se resimt in timp. Ajutorul de specialitate si vizita la un psiholog pot fi de mare folos.

Text: revista Baby; Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton