Până nu demult, România se lăuda a fi printre statele europene cu cel mai mic număr de copii care suferă de diabet zaharat, însă această boală a devenit în ultimii ani o problemă și la noi în țară. De regulă, acest diabet este de Tip I insulinodependent și presupune o atenție deosebită pe care părinții trebuie să o acorde copiilor, dat fiind faptul că cei mici nu au abilitățile necesare pentru a-și depista și controla în mod corespunzător boala. Tratamentul copiilor care suferă de aceasta afecțiune impune stabilirea unor standarde diferite de cele pentru adulți, deoarece ei prezintă particulărități și nevoi care fac necesară o îngrijire specială. Din ce în ce mai des, în ultimii ani este întâlnit și diabetul de tip II la copii, datorat în principal obezității infantile.
Este foarte importanta diagnosticarea precoce a bolii, inainte de aparitia complicatiilor specifice diabetului, cat si prevenirea diabetului zaharat tip II la copiii si adolescentii cu risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune. Parintii trebuie sa fie atenti la orice schimbare aparuta in viata copilului, mai ales ca semnele diabetului zaharat sunt extrem de vizibile.
Simptome pentru diabet zaharat
Diabetul zaharat de tip II la copii
Diabetul zaharat tip II este o boala cronica caracterizata prin valori crescute ale glicemiei, explicate prin faptul ca glucoza nu poate fi utilizata corespunzator de catre celulele organismului. Hormonul numit insulina, secretat de pancreas, este cel care ajuta glucoza sa patrunda in celule pentru furnizarea de energie. In cadrul diabetului zaharat de tip II, insulina nu actioneaza corespunzator pentru a mentine constanta valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistenta.
Glucoza provine in urma digestiei alimentelor precum painea, orezul, cartofii, leguminoasele, fructele, lactatele precum si din zahar si dulciuri, fiind stocata si in ficat, de unde este eliberata treptat.
Factorii de risc pentru diabet zaharat de tip II
Aparitia diabetului zaharat tip II la copii este favorizata de prezenta anumitor factori de risc, cum ar fi IMC peste percentila 85, dezvoltarea acestei boli de catre rudele de grad 1 sau 2 sau prezenta diabetului zaharat sau a diabetului gestational la mama.
Nu in ultimul rand, existenta unor semne clinice de insulinorezistenta, cum ar fi obezitate si acanthosis nigricans (zone de piele mai pigmentata, catifelata la nivelui regiunii cervicale, axile, coate, genunchi), hipertensiune arteriala, dislipidemie, chisturile overiene, sunt alti factori care cresc riscul ca un copil să dezvolte diabet zaharat de tip II.
Cum previi riscul de diabet zaharat de tip II la copii
Parintii trebuie sa se implice activ in viata copilului, mentinand greutatea optima a acestuia si asigurandu-i o alimentatie corecta, variata, adaptata necesarului caloric conform varstei.
De asemenea, trebuie incurajate hobby-urile active, activitatile pecum mersul pe bicicleta, alergatul, inotul etc. In plus, daca daca exista riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, pentru a lua masurile necesare.
Cauzele diabetului zaharat la copii
Cele mai comune cauze sunt cele autoimune, atunci cand organismul nu mai recunoaste celulele pancreatice secretate de insulina ca fiind „self” (ale lui) si le ataca pentru a le distruge, el percepandu-le ca fiind „non-self” (straine). Organismul elimina, prin urmare, propriile celule sanatoase din cauza unei „confuzii” cu care se confrunta.
In acest caz, tratamentul care se impune este insulina, deoarece copilul nu mai are rezerva viabila de celule pancreatice care sa produca insulina proprie.
Bineinteles, cauzele pot fi uneori si de natura genetica, un copil care are un parinte diabetic avand, la randul sau, nesansa de a mosteni boala. Diabetul zaharat se mosteneste incrucisat – de la tata la fata si de la mama la baiat, iar riscul de a-l mosteni creste considerabil daca ambii parinti sunt diabetici.
In cele din urma, exista si cauze idiopatice – necunoscute. De foarte multe ori se intalnesc cazuri in care copilul este diagnosticat cu diabet zaharat fara sa fi avut pe nimeni, niciodata, in familie cu acesta boala si fara sa fi suferit de o infectie virala care ar fi putut sa-i slabeasca sistemul imunitar.
Tratamentul
Parintii trebuie sa isi asume faptul ca tratamentul diabetului zaharat de tip II nu este un angajament de moment, ci pentru tot restul vietii. De aceea copilul diagnosticat cu diabet zaharat tip II trebuie sa se adreseze impreuna cu familia medicului specialist de diabet, nutritie si boli metabolice, pentru managementul acestei afectiuni.
Diabetul zaharat de tip II la copii se trateaza prin dieta si prin antidiabetice orale, iar mai apoi si prin insulina, si impune supravegherea unui adult. De altfel, este recomandat ca intreaga familie sa fie implicata in sustinerea schimbarii stilului de viata a copilului si sa sustina practicarea exercitiilor fizice o ora pe zi.
In plus, un plan de alimentatie corecta si echilibrata este absolut necesar pentru obtinerea unei greutati optime si a unei glicemii cat mai apropiate de cea normala.
Clinica Sanamed, Centru de Excelenta in monitorizarea si tratamentul diabetului: http://www.sana-med.ro/
foto Shutterstock