Diagnosticat la timp, cancerul la copil se poate vindeca!

Programul  Zambet pentru Viitor' al Danone Romania, un parteneriat public-privat pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul cancerului infantil

In anul 2010, sansele de vindecare ale copiilor care s-au imbolnavit de cancer au fost mai mari decat in 2006, datorita numarului mai mare de cazuri diagnosticate in stadii incipiente.

Ponderea cazurilor de cancer la copil, diagnosticate in stadiile de inceput I-II a crescut cu 20 % (2010 vs 2006 – Institutul Oncologic Cluj). Acesta este una dintre realitatile care s-au schimbat in cei 4 ani de cand Danone Romania a lansat programul Zambet pentru Viitor', prin care si-a propus sa imbunatateasca sansele de supravietuire ale copiilor bolnavi de cancer, calitatea vietii micutilor pacienti, precum si depistarea in stadii incipiente a bolii.

Mesajul pe care programul Zambet pentru Viitor' il transmite este acela ca depistat la timp, cancerul la copil este vindecabil. De aceea, trebuie depuse toate eforturile pentru informarea cat mai completa, nu doar a cadrelor medicale ci si a parintilor, de a tine seama de orice schimbare persistenta si aparent inexplicabila in starea de sanatate a copiilor. In acest sens, programul a dezvoltat o platforma de comunicare extinsa, folosind atat site-ul propriu www.zambetpentruviitor.ro cat si pagina de Facebook a programului https://www.facebook.com/zambetpentruviitor.

In Europa, circa  85% dintre copiii care se imbolnavesc de cancer se vor vindeca. Desi tehnologia medicala existenta in centrele specializate din tara noastra ar putea oferi rezultate similare pentru majoritatea cazurilor, copii cu cancer din Romania au in medie cu 25% mai putine sanse de supravietuire (date prezentate in comunicari ale Institutelor Oncologice).

Cauzele identificate de specialisti sunt urmatoarele:

  • cazurile ajung in stadii avansate la specialistii oncopediatri din cauza adresarii, recunoasterii si trimiterii cu intarziere a suspiciunilor din serviciile medicale de prim contact;
  • chiar si atunci cand cazul suspect este trimis la timp, circuitul pacientilor prin sistemul sanitar si accesul la resursele adecvate de diagnostic si tratament sunt viciate din lipsa unei politici de sanatate privind cancerul la copil;
  • nu de putine ori, din cauza carentelor de informare si comunicare si a lipsei suportului psiho-social familiile amana, resping sau nu respecta tratamentul de specialiatate, sperand in remedii miraculoase.

Principalele arii de actiune si rezultate ale proiectului Zambet pentru Viitor' sunt:

  • Dezvoltarea, impreuna cu institutele oncologice din Romania, a programului de formare specifica pentru medici de familie si pediatri cu scopul de a-i asista pentru o recunoastere si orientare rapida a simptomatologiilor suspecte si o buna comunicare cu pacientii si parintii;
  • In scopul informarii si instruirii cadrelor medicale in privinta cancerului la copil, din anul 2009, a fost lansat Portalul de Oncopediatrie (www.oncopediatrie.ro). Acesta contine o platforma de educatie medicala la distanta, adresata medicilor de familie si specialistilor din ambulator, impreuna cu o varietate de resurse de informare si comunicare despre cancerele copilului;
  • Sustinerea dezvoltarii Grupurilor de Suport care sa informeze, incurajeze si sa insoteasca deopotriva copiii si parintii pe parcursul dificil al bolii, terapiei si reinsertiei sociale.
  • Sustinerea specialistilor in domeniu – Societatea Romana de Hemato-Oncologie Pediatrica si alti actori-cheie, in directia elaborarii unei strategii nationale in domeniul cancerului infantil;

Toate activitatile adresate corpului medical prin Programul 'Zambet pentru Viitor' au la baza expertiza furnizata prin parteneriatul cu Societatea Romana de Onco – Hematologie Pediatrica (SROHP), forul academic care reuneste toti specialistii din Romania in oncologia pediatrica.
                                                   
Noua campanie de comunicare menita sa informeze si sa educe publicul larg are un mesaj puternic si optimist:  Diagnosticat  la timp, cancerul la copil se poate vindeca! si foloseste elemente grafice optimiste, crampeie din desene ale copilariei si din povestile in care Binele invinge Raul. „Povestea continua' este mesajul expozitiei foto realizata de artistul fotograf Alex Galmeanu care surprinde optimismul si puterea cu care copiii de pe sectiile de oncopediatrie lupta cu boala si felul in care veselia si inocenta copilariei invadeaza saloanele spitalelor.

In realizarea campaniei s-au implicat cu tot sufletul membrii Asociatiei Little People si ai clubului Temerarii, iar eroina filmuletului de promovare este Rodica – unul dintre tinerii care au reusit in lupta cu cancerul.

  

Expozitia foto „Povestea continua' semnata Alex Galmeanu va fi disponibila pentru public in perioada 24 octombrie – 3 noiembrie in holul Teatrului Nottara (Bd Gh Magheru nr 20, Bucuresti).

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri