Dieta – Ce mananci de Craciun cand esti insarcinata

Perioada Sarbatorilor este extrem de frumoasa: e plina cu petreceri, cadouri, intalniri de familie si mese festive.

Insa daca esti insarcinata uita de sampanie, sarmale, cozonac sau tort. Chiar daca este Craciunul, nu ai voie sa consumi alimentele interzise in timpul sarcinii.

Inainte de a te rasfata cu o cina festiva este important sa stii ce e sigur pentru tine si copilul tau.

Sarmalute

Sarmalele cu carne de porc nu sunt deloc indicate, însă poti incerca sa mananci sarmale umplute cu carne de curcan. Sunt mai putin grase si mai usor de digerat.

Friptura

Trebuie sa stii ca orice tip de carne pe care vrei sa il mananci este bine sa fie bine fripta.  Evita sa mananci fripturi in sange!  Carnea nefacuta poate contine un parazit care duce la aparitia toxoplasmozei, o infectie care il poate afecta pe bebelus. De asemena, exista riscul infectarii cu salmonela sau E coli.

Este indicat sa nu faci excese nici cu muraturile, mai ales cele facute in saramura. Cantitatea mare de sare pe care o contin te va face sa retii apa in tesuturi si iti suprasolicita rinichii.

Spune nu maionezei!

Maioneza nu intra pe lista alimentelor permise in timpul sarcinii. Daca e facuta de tine, asta insemna ca ea contine ou crud, care este periculos pentru ca exista pericolul contaminarii cu salmonela. Daca e cumparata din magazin, cu atat mai rau! Contine E-uri si conservanti.

Poti sa servesti o salata de boeuf fara carne asezonata cu putin iaurt sau poti sa iti faci un platou cu legume proaspete, branza tare din lapte pasteurizat ,carne slaba.

Somonul e periculos

Somonul afumat, la fel ca si pate-ul, prezinta riscuri de listerioza. Alege produse pasteurizate si conserva-le bine la frigider.

Branzeturile fac parte si ele din categoria alimentelor pe care trebuie sa le consumi cu moderatie, iar unele sortimente e bine sa le eviti complet. In general este vorba de branzeturile moi: feta, Brie, Camembert sau gorgonzola.

Indiferent ca este vorba de lapte sau branzeturi, orice produse din lapte nepasteurizat sunt interzise in timpul sarcinii. Laptele sau produsele din lapte nepasteurizat te pot imbolnavi de Toxoplasmoza.

Desert

Craciunul nu trebuie sa fie folosit ca scuza pentru a te rasfata' mai mult decat trebuie. In timpul sarcinii este bine sa eviti alimentele bogate in glucide. Listeria se dezvolta in oua si laptele crud.

Toate produsele de patiserie cu crema, dar si inghetatele, constituie pericole potentiale. Desertul tau poate fi compus din fucte proaspete sau salate din fructe, budinci cu orez facute in casa.

Evita alunele!

Fiind un aliment alergen, este posibil sa dezvolti o astfel de alergie pe perioada sarcinii. De aceea este recomandat sa eviti consumul lor atat timp cat esti gravida.

Un pahar de sampanie nu e tolerabil

Alcoolul pe care il bei (chiar daca e usor si cu aroma fructata) trece in sangele tau si deci si in cel al bebelusului. Consumul de alcool  poate duce la o crestere precara a copilului, inteligenta redusa, fizionomie aparte si chiar la moartea copilului.

 

Retine! Bea apa si consuma fructe si legume.

 

Text: Iulia Sandu




 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina