Dieta pentru viitoare mamici

Ceea ce mananci si cat mananci iti poate afecta fertilitatea. Iata cateva sfaturi sa-ti cresti sansele de a ramane insarcinata si de a avea un bebelus sanatos, prin intermediul dietei.

Imbunatateste-ti alimentatia cu trei luni inainte de a concepe. Atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, alimentatia si fertilitatea sunt in stransa legatura.

Daca respectati amandoi o dieta echilibrata, sansele de a concepe un copil sanatos sunt ridicate.

Ajungi la greutatea ideala
Incearca sa slabesti (sau sa te ingrasi) pentru a atinge greutatea ideala pentru inaltimea ta, inainte de a ramane insarcinata.

Daca esti supraponderala, mananca alimente cu un continut scazut de grasimi si bogate in fibre.

Consula un specialist inainte de a te apuca sa-ti o dieta extrema, deoarece privarea organismului de unele elemente esentiale, desi te ajuta sa scazi in greutate, nu este cel mai bun mod de a incepe o sarcina.

Mananca sanatos
Sanatos inseamna echilibrat, inseamna evitarea alimentelor cu un continut ridicat de zahar si grasimi (de exemplu dulciurile). Expertii americani recomanda urmatoarele alimente inainte si in timpul sarcinii:

-fructe si legume – pot fi proaspete, inghetate, uscate sau facute suc.
-alimente bogate in carbohidrati – paine, paste, orez, cartofi
-proteine continute de: carnea de pui, peste, oua, mazare, linte. Consuma peste de cel putin doua ori pe saptamana, incluzand sortimentele uleioase: ton proaspat (nu din conserva), sardine, macrou si crap

-produse lactate: lapte, iaurt, branza
– produse bogate in fier: carne rosie, fructe uscate, paine, legume verzi, cereale. Combina alimentele bogate in fier cu cele bogate in vitamina C, aceasta ajutand la absorbtia fierului in organism.

Ia suplimente de vitamine
Desi respecti un regim alimentar sanatos, expertii sunt de parere ca, chiar sic el mai snatos organism are nevoie de putin ajutor. Aminteste-ti insa ca suplimentul este o masura de siguranta, nu suplineste o masa. Nu le lua fara recomandarea medicului.

Ia acid folic
Acidul folic este benefic pentru organism, nu numai in cazul femeilor insarcinate. Acesta reduce riscul accidentelor vasculare, a cancerului si diabetului.
La bebelusi reduce riscul aparitiei defectelor de nastere.
Acidul folic se ia din momentul in care intrerupi contraceptivele pana in saptamana a 12-a de sarcina.

Asigura-te ca suplimentul de acid folic pe care il iei nu contine vitamina A sau ulei de peste.
Orice femeie care a avut un copil cu defecte neorologice, ar trebui ca la urmatoarea sarcina sa ia o doza mai mare de acid folic – 5 mg/zi (fata de 4mg/zi, cat se ia in mod normal).
Printre alimentele bogate in acid folic sunt: legumele cu frunze verzi (cum ar fi spanacul, napii), citricele, nucile, cerealele.

Nu bea alcool si cafea
Renunta la alcool sau bea numai ocazional.
Nu exista nici o dovada concludenta ca, cofeina afecteaza fetusul. Totusi, medicii recomanda eliminarea acesteia din dieta femeii insarcinata si a celei care incerca sa conceapa.
Cofeina se regaseste in: cafea, ceai verde, bauturi racoritoare (Coca Cola, Pepsi, Nestea), ciocolata, cacao.

De evitat:
-prea multa vitamina A. Asta inseamna ca terbuie sa eviti sa mananci ficat si alte produse ce il contin (pate de ficat) si suplimentele nutritionale cu un aport mare de vitamina A. Prea multa vitamina A, nu este benefica pentru fetus

-pestele ce contine mercur: rechin, peste sabie. De asemenea, nu manca mai mult de 2 portii de peste pe saptamana (140 de grame). Nivelul ridicat de mercur lezeaza sistemul nervos al fetusului.
-alune si produse ce contin alune, mai ales daca exista in familie cazuri de alergii la acestea.

Foto: Shutterstock.

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton