Diferente reale intre fetite si baietei

Nu se poate spune ca e mai placut sa cresti fete in detrimentul baietilor sau invers. Depinde din ce punct de vedere analizam situatia, dar per total scorul ar fi unul egal, sunt de parere psihologii. La ce sa te astepti?

E fata!

Atunci pregateste-te sa mentii inca de la nastere un contact vizual cu ea (ele exceleaza la capitolul cercetare, spre deosebire de baieti), sau sa vorbesti cu ea cat de timpuriu.

  • Sunt facute pentru a imita – fetele nou-nascute se descurca mai bine decat baietii-nou-nascuti in incercarea de a copia miscarile degetelor.
  • Capacitate motorie buna – stau bine la capitolul sarcini fine, mai rapide in manipularea jucariilor, folosesc tacamurile mult mai devreme si scriu mai devreme (chiar mai frumos) de asemenea.
  • Sunt bune ascultatoare – cercetarile arata ca fetele sunt mai sensibile la sunetele vocii umane decat la alte sunete. Posibil daca agiti o zornaitoare, si fetele si baietii sa reactioneze la fel, dar daca le vorbesti, cu siguranta fetele sunt mult mai atente.
  • Le plac expresiile faciale – fetele sunt mult mai potrivite sa stabileasca si sa mentina un contact vizual si sunt atrase de chipuri, in special de cele feminine. Sunt si mult mai pricepute la citirea expresiilor emotionale; daca li se afiseaza o fata infricosatoare, de ex., ele vor anticipa suferinta, necazul sau dimpotriva vor fi fericite cand vor vedea o fata zambitoare. Baietilor se pare ca le ia mai mult timp sa observe diferentele.
  •  Vorbesc mult mai devreme – fetele incep folosirea gesturilor mai devreme decat baietii, inteleg ceea ce spui si vorbesc mai repede decat acestia (aprox. la 12 luni, comparativ cu 13-14 luni la baieti) si de asemenea vor rosti in medie de doua ori mai multe cuvinte decat un baietel la aceeasi varsta.

E baiat!

Probabil stiti ca baietii iubesc actiunea, sunt parte din ea dar pot fi si emotivi mai mult decat stereotipul lor le confera. Iata cateva repere sau trasaturi la care va puteti astepta:

  • Le place miscarea – conform psihologilor, baietii prefer miscarea mecanica in detrimentul celei umane. De ex. el va alege sa urmareasca stergatoarele de la parbrizul unei masini decat doua persoane aflate intr-o conversatie. Baietii, spre deosebire de fete sunt adeptii urmaririi obiectelor in miscare (daca aruncati o minge sub canapea, ii va lua cateva secunde sa fie deja cu privirea in partea cealalta a canapelei, pe unde presupune el ca aceasta va iesi)
  • Incep sa mearga mai repede – se pare ca fetele sunt mai vorbarete, dar baietii sunt mai plimbareti'. Se agita, lovesc din picioare si se misca mai mult decat omologii lor feminini. Baietii sugari posibil sa se aleaga chiar cu mai multe leziuni
  • Sunt mai emotivi decat credem – exista dovezi ca baietii tind sa fie mai agitate decat fetele si au nevoie de o perioada mai lunga pentru a se linisti. S-au studiat un baiat si o fata de 6 luni pusi in fata aceluiasi pericol si baiatul parea la fel de calm ca si fata, insa masuratori ale ritmului sau cardiac indicau valori mult mai mari.
  • Prefera grupurile, aglomeratia, sunt mai fara frica – baietilor le place sa faca parte din grupuri decat sa fie individualisti. Sunt mai dispusi la confruntari fizice, isi intaresc astfel caracterul, increderea in fortele proprii. In timp ce ei trebuie domoliti fetele trebuie incurajate sa fie mai combative.

Concluzia: Totul depinde de fiecare copil in parte, nu ne ramane decat sa stim cum sa gestionam situatiile care apar.

 

Text: Andreea Girtonea

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton