Dinți sănătoși? – ce să mănânci și de ce să te ferești

Nu e suficient să te speli pe dinți și să folosești ața dentară, pentru a avea dinți sănătoși. Alimentele pe care le consumi te ajută să îți păstrezi dantura în bună stare, sau, dimpotrivă, îți strică dinții. Uite ce e bun și ce e rău pentru dinții tăi.

Produse lactate

Lapte, iaurt, brânzeturi, tofu și alte alimente care conțin mult calciu sunt foarte bune pentru dinții tăi. Produsele lactate conțin mult calciu, care protejează smalțul dinților, dar și fosfor, care ajută la reminelarizarea dinților atacați de alimente acide.

 

Ceai verde

Îndepărtează resturile de alimente rămase între dinți și, datorită proprietăților sale antibacteriene, neutralizează acțiunea bacteriilor care se înmulțesc rapid între mese, chiar și după ce te-ai spălat pe dinți.

 

Mere și peredinti sanatosi

Bogate în fibre, merele și perele conțin și multă apă, care diluează zaharurile și stimulează producerea de salivă – care ajută la prevenirea cariilor prin îndepărtarea în mod natural a bucățelelor de mâncare. Nu toate fructele sunt însă bune pentru dinții tăi. Fructele acide, precum citricele sau roșiile trebuie consumate cu moderație sau în combinație cu alte alimente care să neutralizeze aciditatea lor.

 

Ardei iute

Puternic antiseptic, ardeiul iute conţine o mare cantitate de vitamina C şi betacaroton și neutralizează bacteriile din cavitatea bucală. Ardeiul iute este și un rmediu naturist recomandat în caz de urgență pentru durerile de dinți și inflamația gingiilor, până ajungi la dentist (cât mai repede, însă!)

Ce îți atacă dinții

În ciuda a ceea ce se crede, nu zahărul este cel mai mare dușman pentru dinții tăi, ci băuturile cardogazoase, care prin conținutul mare de acid atacă smalțul dinților. Și dacă te ferești de băuturile de tip 'cola' și alegi variante din 'fructe', nu faci o alegere bună – băuturile carbogazoase cu arome de citrice atacă smalul de 5 ori mai rapid decât celelalte.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin