Dintisorii – ce si cum

Chiar daca dintii de lapte vor fi inlocuiti, cu timpul, de cei permanenti, ei contribuie in mod semnificativ la sanatatea dentara de mai tarziu! Nu neglija importanta lor si invata copilul sa-i ingrijeasca asa cum trebuie!

Varsta la care apare primul dinte difera de la un copil la altul. Exista cazuri (ce-i drept, rare) in care copiii se nasc cu unul sau mai multi dinti. Exista si situatii in care micutilor nu le apare niciun dinte pana la varsta de un an, si chiar pana mai tarziu. Acestea sunt, insa, exceptii.

In cele mai multe dintre cazuri, primul dintisor apare in jurul varstei de 6 luni, iar pana la 2 ani si jumatate ar trebui sa erupa toti cei 20 de dinti de lapte. Acestia ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului: cu ei, bebelusul invata sa mestece, sa muste, sa vorbeasca clar si corect, si tot ei pastreaza spatiul pentru dintii permanenti.

Primii dinti care apar sunt, de obicei, cei doi incisivi centrali inferiori (intre 6 si 10 luni), urmati in ordine, pana la varsta de 2 ani si jumatate, chiar 3, de cei patru dinti superiori (incisivii centrali si laterali), canini si molari.

In timpul perioadelor de eruptie a dintisorilor, bebe este mai agitat, plangacios, adoarme greu, isi pierde pofta de mancare si incepe sa mestece aproape orice obiect solid care-i cade in ma­nute.

Tot acum, gingiile sunt sensibile si inflamate, asa ca, pentru a-i calma durerile si pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste aceste momente dificile, ii poti oferi sa mestece un inel gingival, special conceput pentru asta, sau ii poti masa gingiile cu degetul infasurat intr-o bucata de tifon steril.

  • 50% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani au dinti de lapte cariati. Aparitia cariilor este determinata de igiena necorespunzatoare si alimentatia bogata in dulciuri si bauturi cu continut ridicat de zahar.
  • Mugurii dentari incep sa se formeze inca din al doilea trimestru de sarcina, de aceea, pentru dezvoltarea lor sanatoasa, mama ar trebui sa tina cont de alimentatia sa. Este important ca aceasta sa contina toate elementele necesare formarii dintilor, dar mai ales calciu si fosfor.

Obisnuieste copilul cu periajul dentar dupa fiecare mic dejun si inainte de culcare, astfel
incat sa devina parte din rutina sa zilnica.

Ingrijirea corecta a dintilor
O igiena bucala corecta incepe inainte de aparitia primului dinte al copilului. Asa ca, din primele saptamani, sterge gingiile bebelusului cu o bucata de tifon steril dupa fiecare alaptare, pentru a impiedica inmultirea bacteriilor.

Dupa aparitia primilor dinti, poti incepe sa folosesti o periuta speciala pentru bebelusi. Seara, daca cel mic este obisnuit sa adoarma cu biberonul, umple-i-l cu apa, nu cu lapte sau suc! Formula de lapte si sucul contin zahar – care, daca ramane pe dinti mai mult timp, favorizeaza aparitia cariilor de biberon.

Dupa ce copilul implineste 2 ani, poti introduce pasta de dinti cu fluor, dar ai grija ca cel mic sa nu o inghita. Urmeaza sfatul medicului dentist. Fluorul intareste smaltul dintilor si lupta impotriva cariilor dentare. Foloseste o cantitate de pasta cat marimea unui bob de mazare.

In jurul varstei de 4-5 ani, copilul poate incepe sa se spele singur pe dinti. Supravegheza-l pentru a te asigura ca se perie corect si constiincios, si aminteste-i sa nu inghita pasta de dinti.

Stim, insa, ca pentru a-i convinge pe copii sa foloseasca periuta si pasta de dinti nu-i lucru usor! Pentru a face activitatea cat mai placuta, lasa-l pe cel mic sa-si aleaga o periuta de culoarea preferata, cu un personaj indragit, recomandata pentru varsta sa.

Puteti face impreuna si un calendar special, pe care copilul sa lipeasca un sticker de fiecare data cand se spala pe dinti. Nu uita de controlul stomatologic!

  • Periajul corect se face vertical, de la gingie spre varf – de sus in jos la dintii superiori, si de jos in sus la cei inferiori. Se periaza astfel fiecare grup de dinti. Se continua apoi cu perierea fetelor de masticatie ale maselutelor, cu miscari orizontale si circulare.
  • Dupa periaj, se clateste gura cu apa de 4-5 ori. Pentru o igiena corecta, intreaga operatiune ar trebui sa dureze minimum 3 minute.
  • Pentru un periaj cat mai eficient, periuta (adaptata varstei copilului) nu trebuie udata inainte! Nu uita sa o schimbi o data la 3 luni!

Text: revista Baby; Foto: HEPTA

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate