Dintisorii de lapte: cand si cum

Aparitia dintilor de lapte este una dintre cele mai importante etape din viata unui bebelus. Mugurii dentari incep sa se formeze inca din al doilea trimestru de sarcina.

Primii dinti care apar sunt, de obicei, cei doi incisivi centrali inferiori (intre sase si zece luni), urmati in ordine, pana la varsta de doi ani si jumatate-trei, de cei patru dinti superiori (incisivii centrali si laterali), canini si molari.

Ce trebuie sa stii:
1.intarzierea intre noua si 12 luni a eruptiei unui dinte se considera normala. Si ordinea aparitiei dintisorilor poate fi alta;
2. in jurul varstei de sase luni, bebelusul poate face prima vizita la pedodont (medicul dentist pentru copii si adolescenti);

3. intre patru luni si doi ani, periajul dentar se efectueaza cu periute mici, moi, cu pasta de dinti speciala pentru copii;
4. o alimentatie echilibrata si un supliment de fluor (administrat numai la recomandarea pedodontului!) in perioada de dezvoltare sunt strict necesare.

Nu trebuie sa… Trebuie sa…
Lasi bebelusul sa adoarma cu biberonul (ce contine lapte sau lichide indulcite) in gura: exista riscul aparitiei cariei de biberon. Incepi sa cureti gingiile bebelusului inainte de aparitia dintilor cu tampoane sterile din tifon (nu vata!) umezite cu apa sau ceai.
Administrezi copilului calmante locale/generale in perioada aparitiei dintilor fara sa consulti medicul. Consulti pediatrul in cazul aparitiei febrei mari si prelungite, diareei, varsaturilor…

Legenda si adevar
Multi parinti considera dintii de lapte (temporari) o perioada de trecere (spre dintii permanenti), neacordandu-le importanta cuvenita. Gresit!

Dintii de lapte au un rol deosebit de important in dezvoltarea armonioasa a copilului: cu ei, bebelusul invata sa mestece, sa muste, sa vorbeasca clar si corect, si tot ei pastreaza spatiul pentru dintii permanenti. Ingrijeste-i cu mare atentie!

Text: Georgiana Fava, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate