Disciplină pentru bebeluși

Ai strâmbat puțin din nas când ai citit acest titlu nu? Te gândești că este prea mic să-i predai lecții de disciplină. Ei bine, nimic mai greșit. Disciplina se învață din primul an, inclusiv pentru siguranța copilului. Sigur că ea trebuie adaptată vârstei (foarte fragede) și nivelului de înțelegere.

Din primele săptămâni de viață, bebelușii recunosc senzațiile de plăcere și neplăcere, mai întâi după tonul folosit și apoi după mimica părinților. Chiar fără să priceapă cuvinte, bebelușii știu instinctiv, ca niște mici animăluțe (deși nu ne place comparația) când ceva e 'de bine' sau ' de rău'.

Studiile au demonstrat că, exact ca și în cazul puilor de cățeluși, puii de om reacționează la tonul cuvintelor, nu la sensul lor. Dacă spui unui animal cuvinte blânde, dar certându-l, se va simți (sau nu) vinovat, în timp ce dacă-i spui ocări, pe un ton foarte drăgăstos, va fi recunoscător.

Desigur că acesta nu este un îndemn să faceți experimente pe propriul bebeluș, dare este un exemplu despre cum pot fi predate mici lecții de disciplină, adecvate vârstei chiar și în cazul în care copiii sunt 'prea mici', așa cum cred mulți adulți.

Disciplina pentru bebeluși nu înseamnă pedepse, ci presupune stabilirea de limite și reguli de care un copil are nevoie și pentru propria lui siguranță, dar și pentru a înțelege cum funcționează lumea din jurul lui, pe care deocamdată nu poate decât să o simtă, senzorial, până va învăța să o cunoască pe propria piele, în urma unor experiențe mai mult sau mai puțin plăcute.

Ce funcționează în cazul bebelușilor

  • folosește o voce fermă
  • redirecționează-i atenția dacă dorește să facă ceva periculos (nu folosi cuvântul 'NU')
  • nu-i permite mușcatul sau lovitul sau trasul de păr în joacă (și nici nu-l drăgăli ronțâindu-l, pentru că el nu face diferența)

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton