Disciplină pentru părinți

Pentru a disciplina un copil, trebuie, mai întâi ca acel copil să se simtă iubit și în siguranță alături de familia lui. Să învețe cum să își controleze, de mic, impulsurile. Înainte să disciplinezi un copil, trebuie să te disciplinezi în primul rând pe tine, să te autocontrolezi în fapte și în limbaj. Uite câteva reguli de disciplină pentru părinți.

 

 

Mami și tati, fiți constanți

Fii ferm și constant în comportament față de copil, și acesta va învăța că nu are rost să se manifeste într-un mod în care nu are șanse de succes. Motivul pentru care copiii fac crize de nervi este de cele mai multe ori cauzat de comportamentul tău inconsecvent – dacă cel mic are voie o dată ceva, iar a doua oară îi este interzis lucrul pe care el știe că l-a primit, sigur că va protesta. Copilul trebuie să știe foarte clar regulile. El va testa mereu limitele, mai ales dacă va observa că ele variază de la o zi la alta, în funcție de starea ta de spirit.

Mult calm

Încearcă să nu reacționezi exagerat atunci când copilul se poartă rău: nu urla la el, nu arunca unele cuvinte care dor. Nu faci decât să îl sperii pentru un timp, blocând activitatea pe care o face, însă cu timpul copilul se va autoproteja de urletele tale, ignorându-le. Prin acest tip de reacție, îl înveți pe copil că este acceptabil să îți pierzi controlul atunci când lucrurile nu se fac așa cum îți dorești tu. De aceea, când lucrurile sunt pe punctul de a o lua razna, mai bine ia o pauză, să te calmezi, și abia după aceea du-te la copil să îi dai lecții de comportament.

 

Renunță la pedepse fizice

Renunță la pedeapsa fizică, oricat de simbolică este cea pe care o aplici. Dacă ea reușește uneori să blocheze un comportament nedorit, palma face copilul furios/agresiv în timp. Un comportament abuziv nu corectează un comportament nedorit. Imaginează-ți că soțul sau soția îți mai aplică o pălmuță din când în când? Ți-ar plăcea, te-ar educa?

 

 Reguli și consecințedisciplina parinti

Stabileste reguli acceptabile și conforme vârstei copilului, iar fiecărei reguli – un sistem de consecințe. Regulile se negociază cu copilul (cele care țin de capacitatea lui de a negocia), dar mai ales se discută recompensele și „pedepsele împreună cu el. Lasă copilul s duporte consecințele naturale ale faptelor lui. Asta îl va ajuta să înțeleagă că este și va fi toată viața  ca responsabil pentru comportamentul lor. Suportand consecintele naturale ale comportamentului meu (dacă nu îmi fac tema, profesoara mă va certa sau îmi va da o notă proastă), nu îmi va scădea stima de sine, pentru că știu ca eu am ales acel comportament, ca urmare am ales și să fiu responsabil pentru el.

Nu-l face de râs

Nu-ți certa sau pedespi ccopilul în fața altor copii sau a adulților. Nu numai că asemenea practică nu își atinge scopul educativ, dar încarcă un copil de resentimente. Umilindu-l în public, îi punem o etichetă, iar el va fi devalorizat și în fața altora, și în ochii lui.

 Fii tu un exemplu

Nu poți avea pretenția de la un copil să fie calm și manierat, când tu înjuri ca un birjar în trafic, așa cum nu ai dreptul să-i ceri să fie lună în cameră la el, când hainel tale zac înșirate pe jos. Nu uita că tu ești cel mai bun exemplu de comportament și reacție pentru copilul tău. Nu-i predica lucruri pe care nu le poți respecta. Nu ai niciun drept să o faci și pici de ipocrit, pierzând și respectul copilului tău.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton