Peste 67% dintre barbati si 55% dintre femei considera ca viata sexuala este esentiala si foarte importanta. Satisfactia sexuala este puternic asociata cu o abordare pozitiva a vietii, – cei care au o viata sexuala implinită se simt mai bine in relatia de cuplu, au un sentiment mai bun fata de propria viata si au o mai mare incredere in fortele proprii – arată studiile de specialitate. Conform unui studiu realizat de Pfizer in noua tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, 64% dintre femei se declara neimplinite sexual, la fel ca și 58% dintre bărbați.
Disfunctia erectila este o realitate cu impact major asupra sanatatii relatiei de cuplu. Satisfactia in viata sexuala este un factor predictiv important pentru ceea ce inseamna satisfactia fata de viata in general, o viata sexuala sanatoasa fiind una dintre prioritatile vietii de cuplu. In cazul barbatilor cu disfunctie erectila, calitatea vietii este redusa, mai mult, sub 30% dintre acestia ajung sa primeasca tratament. Majoritatea barbatilor care se confrunta cu disfunctie erectila asteapta 1 an sau mai mult de la aparitia simptomelor pana incep sa caute tratament. Contextul descris ilustreaza dificultatea abordarii terapeutice a tratamentului disfunctiei erectile, cu impact direct asupra calitatii vietii de cuplu si asupra calitatii vietii in general, declara Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, sexolog, fondatorul Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania.
Disfunctia erectila este definita prin incapacitatea persistenta de a obtine sau a mentine erectia pentru realizarea unui act sexual satisfacator.
Din punct de vedere psihologic, la multi barbati cu boala organica, disfunctia erectila conduce la probleme psihice secundare, de aceea tratamentul acestei afectiuni necesita evaluare psihologica si psihoterapie pentru pacient si pentru cuplu. Anxietatea legata de performanta sexuala, stresul sau tulburarile de dispozitie (în special depresia) pot cauza disfuncția erectilă.
În cazul bărbaților tineri, disfuncția erectilă are un debut brusc, de obicei, ca urmare a unui eveniment cu impact puternic emoțional.
Factorii de risc pentru disfuncția erectilă sunt asociati cu sanatatea si stilul de viata. Prevalenta afectiunii este strîns legată de grupa de vârstă: aproximativ 50% dintre bărbații de 40-70 de ani au probleme legate de disfunctia erectilă.
Doar 30% dintre barbatii care sufera de disfunctie erectila se prezinta la medic. In medie, barbatii care ajung sa consulte un medic asteapta un an sau chiar mai mult pana apeleaza la ajutor specializat pentru a trata disfunctia erectila. De multe ori, in aceasta perioada, acesti barbati incearca diferite solutii terapeutice, uneori provenite din surse nesigure, care amana momentul prezentarii la specialist, care le pot pune viata in pericol si pot contribui la agravarea starii de sanatate si a depresiei.
Pfizer lansat platforma www.suntbarbat.ro, cu informatii adresate atat barbatilor cu disfunctie erectila, cat si partenerelor acestora. Platforma oferă atât nformatii si sfaturi care sa stimuleze barbatii cu aceasta afectiune sa se adreseze specialistilor pentru tratamentul adecvat, cat si informatii suport despre importanta terapiei pentru aceasta categorie de barbati si partenerele lor de cuplu.
foto Shutterstock