Suferă de dislexie? – posibile simptome

Tom Cruise, Orlando Bloom, Steve Spielberg sau Steve Jobs sunt doar câteva dintre celebritățile care au fost diagnosticate în copilărie cu dislexie. Pacienții cu cu dislexie nu au un nivel mai scăzut de inteligență și nu învață mai greu alte lucruri în afară de citit. De fapt, majoritatea dislexicilor au o inteligență peste medie. Totusi, incapacitatea de a citi repede sau fluent și de a se exprima cursiv le creează copiilor probleme la școală și atrage ironia colegilor. Simptomele dislexiei pot fi observate încă din perioada preșcolară în vorbire, mișcare, orientarea în spatiu, atenție, percepție sau memorie.

 

Faptul că vorbește mai târziu, iar când începe să o facă vorbirea se dezvoltă greoi poate fi semnul unei predispoziții spre dislexie. Alte simptome prevestitoare de dislexie sunt:

  • dislalie prelungită, torsiunea cuvintelor (are probleme de articulare a sunetelor, nu emite corect sunetele, nu pronunță unele părți ale cuvintelor, omite sau inversează silabe); dificultăți în pronunția unor cuvinte mai lungi. Copilul nu poate imita corect mișcările buzelor și chiar dacă face terapie cu un logoped, progresele sunt mici.
  • vocabular sărac
  • slaba capacitate de alcătuire a propozitiilor
  • copilul nu vorbește cu plăcere, își exprimă greu sentimentele și gândurile în cuvinte, iar atunci când povestește sare de la o idee la alta, vorbirea nu este cursiva, face multe pauze, confundă cuvintele asemănătoare)
  • dificultăți în găsirea cuvintelor (memorie slabă a cuvintelor, își aminteste greu denumirea obiectelor, se întâmpla des să nu-și amintească unele cuvinte în timp ce vorbește)
  • disgramatism (vorbeste incorect din punct de vedere gramatical)
  • simț al ritmului și muzicalitate slaba (copilul nu poate reda prin bătaă din palme sau în masă un ritm simplu, nu are simț pentru rimă)

Alte simptome care prevestesc o dislexie sunt legate de coordonarea ochi-mână (copiii predispuși la dislexie au o proastă coordonare ochi- mână), de dexteritate scăzută și de lipsa simțului de echilibru – copilul nu poate să stea într-un picior sau să sară pe un singur picior, nu poate învăța să meargă pe bicicletă, are mișcări neorganizate, se împiedică ușor, cade des. Deși stângăcia în sine nu este un simptom al dislexiei, există un număr mare de dislexici printre stângaci.

Semnele că cel mic ar putea suferi de dislexie pot fi observate și acasă sau la grădi, atunci când cel mic trebuie să rețină o poezie, de exemplu. Îi va fi foarte greu să o învețe, chiar dacă i s-a spus de 101 ori. Lucrurile sunt cu atât mai complicate în privința unei limbi străine – copiii dislexici nici nu rețin și nici nu pot pronunța bine cuvintele într-o limbă străină.

Dacă cel mic este dislexic, el va avea probleme și în a învăța literele – chiar dacă le învață, le uită repede. Iar atunci când scrie, are probleme în reproducerea unui șir de litere sau de mișcări (de tipul batonașe, de exemplu).Atunci când povestește ceva, cel mic schimbă ordinea întâmplărilor. Inclusiv hainele pot fi îmbrăcate în ordinea greșită.

Alte simtpome care indică faptul că cel mic ar putea suferi de dislexiedislexia 2

  • se acomodează greu la grădi, nu poate să respecte regulile și să se adapteze unui program
  • evită diferite jocuri sau activități în care, din cauza slabelor capacități, poate suferi eșecuri
  • nu participa activ și cu plăcere la anumite activități la grădi – pentru un copil dislexic, o serbare este un coșmar
  • deseori se poartă de parcă n-ar întelege ce se întâmpla în jurul lui, deși este un copil inteligent
  • este greu de motivat pentru a realiza diverse sarcini și rareori poate duce la bun sfârșit o activitate fără să fie supravegheat de un adult.
  • performanțele sunt fluctuante, obosește repede, este agitat, nerăbdator, impulsiv

Dacă cel mic prezintă mai multe dintre simptomele de mai sus, adresați-vă unui logoped și cereți și sfatul unui psiholog, care să vă îndrume cu privire la comportamentul cel mai potrivit, pentru a-l integra pe cel mic în colectiv.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau