Când începi diversificarea, nu te aștepta ca mesele solide să înlocuiască mesele de lapte. Într-o primă fază, este vorba doar despre tranziția către un alt tip de alimentație, proces care durează.Uite de greșeli să NU faci când introduci primele alimente solide în meniul bebelușului:
Când se trezește, bebe este prea înfometat pentru a avea chef de experiemente. Nu miza pe foamea lui, dacă se va simți păcălit, riști să declanșezi o dramă și să începi diversificarea cu strângul.Nici seara nu este un moment bun pentru a introduce prima masă solidă – este mult prea obosit, ca să încerce gusturi noi. A doua masă a zilei este momentul cel mai potrivit pentru primele solide.
Nu-i umple o farfurie întreagă cu piure și nici lingurița. Nu-l forța să înghiță, dar nu pare tentat. Pune un pic din piure pe vârsful linguriței și bagă0i în guriță doar cât să atingă mâncarea solidă – lasă-l pe el să se servească și să testeze un alt gust decât cel cu care a fost obișnuit.
Atunci când începi diversificarea, întreg procesul digestiv este influențat – bebe poate deveni constipat sau poate avea alergie la anumite alimente. De aceea, medicii te sfătuiesc să nu te grăbești, să introduci alimentele pe rând, să lași cel puțin 3-4 zile diferență între noi meniuri și să oferi variante simple de meniu (piureuri dintr-un singur fruct sau dintr-o singură legumă), pentru a putea identifica eventuale reacții alergice și intoleranțe.
Dacă îl servețti cu borcănașe – nu-i da mâncarea direct din borcan. Pune-i separat cantitatea pentru o masă. Dacă îi dai cu lingurița direct din brocan și nu consumă toată porția, bacteriile se înmulțesc rapid până la masa următoare și pot cauza probleme digestive.
La primele mese solide, bebelușul nu va mânca mai mult de una-două lingurițe. Gândește-te că stomacul lui este mic și sistemul digestiv are nevoie de timp pentru a se adapta la noua alimentație – uite cât ar trebui să mănânce bebelușul după începerea diversificării
foto Shutterstock