Diversificarea – nu te grăbi!

Deși din ce în ce mai multe mame introduc alimentele solide mai devreme, bebelușul nu este pregătit să consume hrană solidă decât după 4 luni. Iată de ce trebuie să aștepți cel puțin 4 luni cu diversificarea:

 

  • Înainte de 4 luni, sistemul digestiv al bebelușului imatur.  Organismul nu poate difera unele grăsimi, iar alimentele bogate în proteine (carne, ouă) afectează rinichii imaturi ai bebelușului, dacă sunt administrate înainte de 4-6 luni.
  • Mușchii gâtului nu sunt suficient de dezvoltați încât să poată înghiți hrană solidă înainte de 4-5 luni.
  • Primii dințișori apar după vârsta de 4 luni. Micuți cum sunt, ei sunt necesari pentru a mai procesa puțin alimentele solide pe care le introduci în meniu când începi diversificarea.
  • În primele 4-5 luni, bebelușul are așa-numitul reflex de extruziune – când ceva îi atinge limba, el împinge înspre afară. Acest reflex îl apără de riscul de înec cu laptele, atunci când suge, dar îl împiedică să consume alimente semisolide în primele 4 luni de viață. Reflexul de extruziune dispare după 16-18 săptpmână, perioadă recomandată pentru a începe diversificarea.
  • Este recomandat să amâni diversificarea până în momentul în care bebelușul își poate regla singur necesarul de hrană (citește și Mănâncă suficient? – atunci când s-a săturat de lăptic, el te anunță, îndepărtându-se de sân (sau de biberon), dar înainte de 4 luni, bebe nu are un mecanism prin care să te anunțe că s-a săturat de hrana solidă. El începe să întoarcă într-o parte capul, pentru a refuza hrana atunci când deja este sătul, după 4-5 luni de viață.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie