Diversificarea – plan de alimentație pe etape

Primele 4-6 luni, lucrurile sunt simple – bebelușul va mânca lapte (de la mama sau din cutie, dacă, dintr-un motiv sau altul, nu poți alăpta). Povestea se complică atunci când este momentul să începi diversificarea, undeva după prima jumătate de an de viață. Uite care sunt etapele diversificării și ce tip de alimente îi poți oferi bebelușului, în funcție de dezvoltarea lui. 
Etapa 1: Daca sta in sezut si-si tine capul sprijinit, atunci este gata sa primeasca si altceva decat laptic. Află aici dacă este gata pentru diversificare. Poti incepe diversificarea cu alimente simple, fara gluten, cu alergenicitate redusa. Atenție la fructele și legumele cu semințe mici (dovlecei, banane) care pot declanșa alergii, dacă micuțul tău are teren atopic.

Etapa 2:
Sta singur in sezut si apuca obiectele din jur? Poti combina mai multe ingrediente cu textura fina si continut redus de sare. Piureurile de fructe și legume, combinate sau nu cu cărniță, brânzică de casă, comport, supă strecurată sau pasată de legume – sunt meniuri potrivite pentru această etapă.

Etapa 3:
Daca merge de-a busilea si i-au aparut primii dintisori, este timpul sa incerci retete mai complexe, care pot contine bucatele, pentru a-l stimula sa mestece.Atenție la morcovi sau mere, prea tari și cu care se poate îneca.

Etapa junior: Micul adult al familiei invata sa mearga, sa bea si sa manance singur. Mai multe vitamine si minerale ii vor asigura energia necesara pentru a descoperi lumea din jurul sau. După vârsta de un an, paste cu brânză și broccoli, legume la grătar cu carne, brioșe cu morcovi, tocănițe de legume (fără prea multe condimente), batonașe de legume la aburi sau crude, înmuiate în sos de brânzică sunt meniuri potrivite pentru juniorul tău.

Cum îl hrănești

  • Incearca sa-l tii in brate cand incepi sa-i dai noua hrana: se va simti mai protejat. Pentru a reusi, pentru a stimula trecerea de la laptele matern la un alt fel de hrana, este bine sa-i dai alimentele noi cu lingurita. Riscul de a se ineca este, astfel, mult mai redus. Putin cate putin, cu lingurita… tine-l ridicat si cu fata spre mancare. Ii usurezi astfel inghititul, iar riscul de a se ineca este inca o data micsorat. Urmareste-l insa intotdeauna cu atentie!
  • Pune o cantitate mica de hrana pe varful linguritei si asaza-i-o usor pe limba. Vezi ce reactie are. Asteapta ca bebelusul sa-i dea atentie. Pentru el, fiecare lingurita e o noutate, o aventura chiar!

 

  • Lasa micutul sa atinga mancarea, sa o poata explora, chiar daca se murdareste. Face parte din intentia lui de a cunoaste lumea. – Daca refuza insistent un aliment nou, nu-l obliga si da-i altceva. S-ar putea ca mai tarziu, peste una-doua saptamani, sa-l primeasca fara probleme.
  • foto Shutterstock

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton